© atv

Extra maatregelen tegen overlast in Antwerpen-Noord: alcoholverbod op en rond Sint-Jansplein, controles aan premetro

Antwerpen -

Op het Sint-Jansplein en de straten eromheen geldt sinds de jaarwisseling een alcoholverbod op de openbare weg. Ondertussen zal de politie in de omgeving van premetrostation Elisabeth in de gelijknamige straat systematische identiteitscontroles uitvoeren. Daarnaast wil het stadsbestuur overlastplegers beter richting zorg begeleiden. “Want hun schrijnende leefomstandigheden zijn een grootstad onwaardig”, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Patrick Van de Perre

Op het Sint-Jansplein heerste afgelopen weekend een rust die bij de eerste dagen van het jaar hoort. Op de bankjes zitten nog steeds mensen van allerlei pluimage elkaar gezelschap te houden. Maar de blikjes bier, die daar tot vrijdagavond bijhoorden, waren grotendeels verdwenen. Slechts een enkeling waagde het om nog snel een blikje open te trekken.

Alcohol drinken op en rond het Sint-Jansplein is sinds vandaag verboden op de openbare weg. Het verbod moet ervoor zorgen dat de overlast in de buurt daalt.  

Alcohol drinken op en rond het Sint-Jansplein is sinds vandaag verboden op de openbare weg. Het verbod moet ervoor zorgen dat de overlast in de buurt daalt.  ©  Jan Van der Perre

Het alcoholverbod geldt niet alleen voor het plein, maar ook voor de straten eromheen. Op die manier sluit de alcoholvrije zone aan op het De Coninck- en het Koningin Astridplein, waar deze regel al langer van toepassing is.

“Het alcoholverbod wordt meteen gehandhaafd. Ondertussen werken we ook aan maatregelen voor gekende en hardnekkige overlastplegers. Naast deze noodzakelijke, repressieve aanpak willen we die groep beter bereiken en hen naar het zorgaanbod doorverwijzen. Want hun schrijnende leefomstandigheden zijn een grootstad onwaardig”, zegt burgemeester Bart De Wever.

Bewoners stappen naar de krant

In juli van vorig jaar trok een aantal bewoners van de straten rond het Sint-Jansplein in Gazet van Antwerpen aan de alarmbel. Sinds het verdwijnen van de avondklok zagen ze het drugsgebruik in de buurt toenemen. Het stadsbestuur werd aangemaand om de overlast van druggebruikers- en dealers aan te pakken.

De drugsproblematiek op en rond het Sint-Jansplein is een oud zeer. De Antwerpse politie was er al een paar jaar dagelijks aanwezig en houdt ook geregeld overlastacties in de buurt. Maar dat was niet voldoende.

Na de noodkreet in Gazet van Antwerpen, besliste burgemeester Bart De Wever om het aantal controles op en rond het plein op te drijven. Ondertussen werd gewerkt aan een globaal plan om de problemen aan te pakken en een alcoholverbod. Beiden zijn nu in werking.

Hulpverlening opdrijven

De stad Antwerpen wil ook de hulpverlening opvoeren en rekent, bovenop het geld dat het zelf uittrekt, op Vlaams budget voor het project ‘Zorgzame buurt’. Binnenkort wordt duidelijk of dat geld er ook komt. Via dat project wil de stad twee nieuwe medewerkers inzetten om het sociaal weefsel van de buurt te versterken.

Op een bank zitten met een blikje bier is verleden tijd op het Sint-Jansplein. Zaterdag leek iedereen zich daar goed aan te houden. Slechts een enkeling waagde het er nog op. 

Op een bank zitten met een blikje bier is verleden tijd op het Sint-Jansplein. Zaterdag leek iedereen zich daar goed aan te houden. Slechts een enkeling waagde het er nog op. © Walter Saenen

Een iemand, de pleinconnector, moet alle partners in de buurt, van bewoners tot ondernemers en verenigingen, beter met elkaar in contact brengen. En een tweede medewerker, de peer coach, zal de hulpverlening voor de meest precaire doelgroep van pleingebruikers versterken.

“We verliezen ook de drugsoverlast niet uit het oog. Net zoals vorig jaar zullen we in 2022 inzetten op een structurele aanpak van straatdealen en de daarmee gepaard gaande fenomenen. De wijkwerking heeft in 2021 meer dan honderd arrestaties verricht in deze buurt. Die inspanningen zullen we volhouden”, zegt Bart De Wever.

Vooral heroïne en marihuana

Drug gebruik- en handel is een probleem dat zich niet beperkt tot het Sint-Jansplein. Ook in de omliggende straten, met name in de Dambrugge- en de Korte Zavelstraat, is er sprake van een drugprobleem. Vaak centraliseert het dealen zich aan premetrostation Elisabeth in de Sint-Elisabethstraat.

Premetrostation Elisabeth. 

Premetrostation Elisabeth. ©  RR

In de buurt heeft de politie de machtiging om systematische identiteitscontroles uit gevoerd. Een aanpak die al een tijdje wordt toegepast om de drugsproblemen rond het premetrostation aan te pakken.

Het wijkondersteuningsteam van de Antwerpse wijkpolitie heeft het afgelopen jaar zowel rond het premetrostation ‘Elisabeth’ als op en rond het Sint-Jansplein 746 mensen gecontroleerd. 188 daarvan werden gearresteerd. In het totaal werd bij die tussenkomsten voor ruim 176.000 euro aan geld en vooral drugs in beslag genomen.

Bij de controles is onder ander 1,1 kilogram heroïne, 7,5 kilogram marihuana en hasj in beslag genomen. Er werden ook ruim zeshonderd gram cocaïne en 380 xtc-pillen bij de dealers gevonden.

Betere verlichting en fraaier plein

“In de eerste helft van dit jaar zullen er nog zichtbare ingrepen gebeuren om de leefbaarheid op het Sint-Jansplein en de uitstraling ervan te verbeteren. We gaan daar nog deze maand ook alle buurtbewoners over informeren”, vervolgt Bart De Wever.

Er wordt vooral ingegrepen in de infrastructuur op en rond het plein. De drie bezoekersingangen en de inrit van de ondergrondse parkeergarage wordt aangekleed met kleurrijke bestickering. Kinderen van vier basisscholen in de buurt maakten in totaal tachtig tekeningen die een plekje krijgen op de nutskasten.

De ingang van de parkeergarage op het Sint-Jansplein. 

De ingang van de parkeergarage op het Sint-Jansplein. ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Verder worden alle lichtarmaturen op het Sint-Jansplein en in de zijstraten vervangen door duurzame ledverlichting, die het veiligheidsgevoel verbetert. Ook APCOA, de exploitant van de ondergrondse parkeergarage, zal in de ingangen naar de parking ledstrips aanbrengen.

Tot slot zal de stad Antwerpen nieuwe fietsenstallingen plaatsen, grotere vuilnisbakken neerzetten en de groenstroken op het plein verbeteren. Ook komen er nieuwe camera’s en wordt onderzocht of het urinoir op een betere plek kan geplaatst worden.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio