In Hombeek belandde een dronken bestuurder tegen een gevel. 

In Hombeek belandde een dronken bestuurder tegen een gevel. © Lokale politie Mechelen-Willebroek

Van ongevallen en open café tot brandende bromfiets en wapenvertoon: 2022 begint niet overal even rustig in Mechelse regio

Regio -

Sommige politiediensten in de regio hadden het tijdens oudejaarsnacht drukker dan anderen. Vooral in de politiezone Mechelen-Willebroek had het nieuwe jaar al meteen enkele incidenten in petto, waaronder een dronken bestuurder die een gevel ramde, een drankgelegenheid die het sluitingsuur niet respecteerde, een bromfiets die vuur vatte en wapenvertoon. In de rest van de regio had de politie voornamelijk af te rekenen met meldingen van overlast door vuurwerk en/of nachtlawaai.

Kristof Van Rompaey

De lokale politie Mechelen-Willebroek zette zowel in Mechelen als Willebroek extra ploegen in. Eén café lapte het sluitingsuur aan zijn laars. De klanten moesten de zaak verlaten en het etablissement werd gesloten. In de Frans Broersstraat in Mechelen vatte even een bromfiets vuur. Het wrak werd voor onderzoek overgebracht naar het commissariaat. In Willebroek moest de brandweer vegetatie blussen.

De politie legde ook beslag op een wapen en verwerkte ongeveer honderd overlastmeldingen. “Vooral over vuurwerk, nachtlawaai door personen of muziek en vechtpartijen”, schetst woordvoerder Dirk Van de Sande. “Alle meldingen werden beantwoord.” Voor nachtlawaai stelde de politie vijf pv’s op. Drie personen werden bij de kraag gevat voor openbare dronkenschap.

Geluidsarm vuurwerk

In Lier verliep de nacht rustiger. “We kregen vooral veel oproepen over vuurwerk”, zegt woordvoerder Magalie Derboven. “Het was uitzonderlijk toegestaan van middernacht tot 1u, maar het mocht niet in het centrum zelf. Een persoon is aangehouden voor de verstoring van de openbare orde. Voor de rest bleef het kalm op ons grondgebied.”

Bij de politiezone Berlaar-Nijlen bleef het ook relatief rustig. “Er zijn geen corona-inbreuken vastgesteld”, zegt woordvoerder Sue Mutton. “We kregen wel enkele oproepen over vuurwerk dat buiten de toegestane uren (middernacht tot 1u, red.) werd afgeschoten. Blijkbaar was dat in heel de provincie het geval.”

In Heist-op-den-Berg heeft nieuw burgemeester Jan Moons (N-VA) geen weet van noemenswaardige incidenten tijdens oudejaarsnacht. Vuurwerk werd in de gemeente uitzonderlijk toegestaan van middernacht tot 00.30u en moest geluidsarm zijn. Dat er geregeld toch nog knallen weerklonken, is hem niet ontgaan. “Iedereen rondom ons heeft dat wellicht opgemerkt, maar het is eigen aan zo‘n avond en moeilijk te voorkomen”, zegt hij.

Eén persoon betrapt

In de vier gemeenten van politiezone Bodukap (Bonheiden, Duffel, Putte, Sint-Katelijne-Waver) is vuurwerk altijd verboden. Eén persoon werd betrapt en heeft een GAS-pv aan zijn broek. “Publieke evenementen waren er niet”, zegt commissaris Tim Geybels. “Er kwamen wel enkele meldingen van lawaaioverlast door privéfeestjes, maar daar bleef het bij waarschuwingen. Twee extra ploegen hielden bekende overlastplaatsen in de gaten, maar stelden daar geen buitensporigheden vast.”

Ook in Klein-Brabant beleefde de politie een overwegend rustige nacht, op een ongeval met twee gewonden in Breendonk na. Vuurwerk is in de politiezone verboden, maar daar hield niet iedereen zich aan. “We kregen er een zestal meldingen over”, zegt korpschef Jan Van de Vreken. “Daar bleef het bij.” (kvro)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio