© rr

‘Havenwolf’ Asterix duikt nu ook op in de Noorderkempen: “We zijn er bijna tegen gereden”

Meer, Rijkevorsel, Brecht -

In Rijkevorsel en Meer (Hoogstraten) werd vrijdagochtend een wolf opgemerkt. Volgens Jan Loos van Welkom Wolf gaat het zo goed als zeker om het dier dat vorig weekend rondliep in de haven van Antwerpen en de naam Asterix kreeg.

Ronny van den Ackerveken

LEES OOK. Havenwolf maakt eerste slachtoffers in Stabroek: “Mijn schapen waren de lievelingen van mijn kleinkinderen”

De laatste dag van 2021 begon met een vreemde ontmoeting voor Hendrik Leenaerts en zijn moeder uit Meer. “We reden rond 6u op de Maxburgdreef, niet ver van onze woning”, vertelt Hendrik. “Boven op de brug over de E19 stond een wolf op de rijbaan. Het was een groot beest en we waren er bijna tegen gereden. De wolf bleef even staan op enkele meters van de auto. Daarna liep hij verder. Het was een speciale belevenis, maar ik vraag me toch af of wat een wolf hier komt zoeken.” Rond 8.40u kon iemand in Rijkevorsel een filmpje maken van het dier.

“Ik ben er vrij zeker van dat het om de wolf Asterix gaat, die vorig weekend in de Antwerpse haven werd gespot”, vertelt Jan Loos van Welkom Wolf. “Hij dook begin deze week op in Stabroek en donderdag kregen we een melding van schapen die door een wolf zijn aangevallen in Brecht. Van daaruit heeft hij zijn weg verder gezet naar Meer om daar blijkbaar de snelweg over te kunnen steken. Intussen is de wolf dus al in Rijkevorsel gespot. De kans is reëel dat de volgende dagen nog meldingen uit andere plaatsen in de Kempen komen.”

LEES OOK. Opvallende beelden: wolf gespot in Antwerpse haven

In Meer werd de wolf gezien op de brug van de Maxburgdreef.

In Meer werd de wolf gezien op de brug van de Maxburgdreef. © ram

Soortgenoot

Volgens Jan Loos gaat het om een zwervende wolf. “Het dier is voor de eerste keer waargenomen in Nederland. De zwervende wolf heeft de grens overgestoken en probeert hier een plek te vinden. Dat kan soms een half jaar duren. In de Kalmthoutse Heide heeft zich met Klaasje al een soortgenoot gesetteld. Ze hebben elkaar daar hoogstwaarschijnlijk ook al ontmoet. Als ze van hetzelfde geslacht zijn, kan het niks worden. Dan zit er voor Asterix niets anders op dan verder te zoeken. Je kan uit de waarnemingen vaststellen dat hij helemaal rond de Kalmthoutse Heide heeft gelopen.”

Het stadsbestuur van Hoogstraten en het gemeentebestuur van Rijkevorsel hebben de inwoners op de hoogte gebracht dat ze niet ongerust moeten zijn omdat wolven mensenschuw zijn. Eigenaars van landbouwdieren krijgen de raad om een goede omheining te plaatsen.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio