Peter Deruyter met The Unknown Land.  

Peter Deruyter met The Unknown Land.  ©  Joris Herregods

Terminaal zieke Peter (57) moet livestream gratis zetten omdat niemand wil betalen voor goede doelen: “Geschrokken en woest”

Berchem -

Nee, rustige eindejaarsdagen zijn het voor Peter Deruyter (57) uit Berchem allerminst. Net als vorig jaar organiseert hij een livestream met tal van deejays, genaamd The Unknown Land. Een extra lange, want hij begon op 24 december en gaat door tot 1 januari. Vorig jaar haalde The Unknown Land probleemloos een miljoen luisteraars. Ditmaal koppelde Peter er goede doelen aan vast en vroeg hij 5 euro. Resultaat? Vier à zes kijkers/luisteraars. “Ik ben nu opnieuw op gratis overgeschakeld en zit alweer boven de duizend luisteraars”, zegt hij. “Maar die krenterigheid is wel ontluisterend.”

Kristin Matthyssen

Peter Deruyter weet zelf sinds 2012 dat hij aan de ongeneeslijke ziekte COPD (longemfyseen) lijdt. Een week lang een wereldwijde livestream met deejays uitzenden is een van de doelen op zijn bucketlist. De opbrengst van The Unknown Land – genoemd naar de onbekende wereld na de dood – gaat naar het Kinderkanker Fonds, COPD fonds Leuven en naar Peter zelf. Het is te zeggen, naar een operatie die hij graag wil ondergaan om zijn longblaasjes te vervangen. Deruyter heeft de longziekte longemfyseem in het laatste stadium.

Peters woonkamer doet denken aan Ibiza. 

Peters woonkamer doet denken aan Ibiza. ©  rr

Vanop een achttal verschillende locaties in Vlaanderen worden deejaysets live gestreamd. Naast de huiskamer van Peter in Berchem gaat het onder meer om de kerk in Niel-bij-As in Limburg en de tennisclub Oostende, zodat de deejays uit alle uithoeken van Vlaanderen altijd een plek in de buurt vinden. ”Mijn eigen living is een discobar”, zegt Deruyter.

Om de goede doelen te steunen, vroeg Deruyter 5 euro. “Maar we zaten maar aan vier à vijf luisteraars”, zegt hij. “Ik ben geschrokken en woest. Ze kopen wel een potje kaviaar nu in de feestdagen om op Instagram te zetten, maar 5 euro voor een livestream van deejays voor het goede doel kan er niet meer af. In mei zat ik nog boven het miljoen luisteraars. Maar dat was gratis.”

Nog tot en met 1 januari. 

Nog tot en met 1 januari. ©  rr

Om al het geïnvesteerd werk niet verloren te laten gaan, zette hij het evenement nu opnieuw gratis. En hop: de kijkcijfers schoten weer de lucht in. “Ik heb al een afbetaling met een van de leveranciers kunnen afspreken en zal zelf de put wel dempen. Het gehuurd materiaal kost veel geld, net als het transport. Een collega-deejay stapte vorige week uit het leven. Dat ga ik niet doen. Maar ik ben wel heel ontgoocheld.”

Omdat er al wat technische storingen waren, zal The Unknown Land Live tot ’s avonds blijven doorstreamen op 1 januari. Wie dus nog een goed feestje zoekt om digitaal te beleven, weet waarop hij kan afstemmen. Te volgen bij onder meer Mixcloud op Playdj.tv.

 
The Unknown Land. 

The Unknown Land. ©  Joris Herregods

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio