Een medewerkster van VOC Neteland ontfermt zich in Merksplas over de zwaargewonde ree. 

Een medewerkster van VOC Neteland ontfermt zich in Merksplas over de zwaargewonde ree. © Wildlife Taxi Team Midden-Kempen

Ree raakt klem in stalen strop en sterft: “We dienen klacht in tegen deze stroperspraktijken”

Merksplas -

In het Graafsbos in Merksplas heeft een wandelaar woensdagavond een ree gevonden die in een stalen strop was beland. Omdat de verwondingen te ernstig waren, kon het arme dier niet meer gered worden. “We gaan tegen deze stroperspraktijken een klacht indienen bij de politie”, zegt Dirk Proost uit Beerse, vrijwilliger bij Wildlife Taxi Team Midden-Kempen.

Bart Van den Langenbergh

Stropers hebben woensdag in het Graafsbos, aan de Steenweg op Weelde in Merksplas, met een stalen strop een ree ernstig verwond. “Het was een wandelaar die woensdag om 16u in het bos een enorm gekrijs hoorde. In het struikgewas ontdekte hij een ree die vast zat in een stalen strop”, zegt Dirk Proost uit Beerse, vrijwillger bij Wildlife Taxi Team Midden-Kempen. “Het dier was in paniek en sprong alle kanten op. De draad die rond het bekken van het arme dier zat, had al lelijke verwondingen toegebracht. De wandelaar had intussen de strop rond de boom losgemaakt om ergere verwondingen te voorkomen. Enkele meters verder viel de ree neer.”

Vriijwilliger Dirk Proost probeert het dier tot rust te brengen. 

Vriijwilliger Dirk Proost probeert het dier tot rust te brengen. © Wildlife Taxi Team Midden-Kempen

De vrijwilliger heeft het dier eerst met een deken afgedekt om het te laten kalmeren. Medewerkers van het dierenopvangcentrum VOC Neteland uit Herenthout kwamen later op de avond ter plaatse om het dier uit het moeilijk begaanbare gebied te halen. Bij hun aankomst in het opvangcentrum bleek snel dat de verwondingen te ernstig waren. Inwendige kwetsuren hadden voor een onomkeerbare verlamming van de achterpoten gezorgd. Het VOC heeft het zwaargewonde ree moeten laten inslapen.

“We hebben woensdag de boswachter van het Agentschap Natuur en Bos al op de hoogte gebracht. Ik ga vrijdag nog een klacht neerleggen bij de politie”, legt Dirk Proost uit. “Het plaatsen van dergelijke stroppen wijst op stropers die op een verschrikkelijke manier illegaal reeën vangen.”

De verwondingen van de stalen strop waren duidelijk te zien. 

De verwondingen van de stalen strop waren duidelijk te zien. © Wildlife Taxi Team Midden-Kempen

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio