Archiefbeeld. 

Archiefbeeld. ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

PFOS-grond in Zwijndrecht mag mogelijk niet afgegraven worden: “3M en Lantis moeten probleem met grondverzet oplossen”

Het gemeentebestuur van Zwijndrecht volgt met argusogen de situatie op de Oosterweelwerf, waar het afgraven van met PFOS vervuilde grond mogelijk in het gedrang komt na een arrest van de Raad van State. “3M en Lantis moeten dit probleem oplossen”, zegt burgemeester André Van de Vyver.

David Van TurnhoutBron: Belga

LEES OOK. Moet afgraven vervuilde grond voor Oosterweel worden stopgezet? Raad van State volgt buurtbewoners in PFOS-zaak

Zelf was de gemeente Zwijndrecht geen betrokken partij in de zaak die werd aangespannen door Grondrecht, Greenpeace en activist Thomas Goorden. “Wij hebben wel een eigen procedure lopen tegen 3M”, stelt Van de Vyver. “Voor ons is dat de partij waartegen moet worden opgetreden, maar het valt me op dat zij er toch nog vaak in slagen om uit het nieuws te blijven. Ook nu gaat alle aandacht naar Lantis, terwijl zij niet de veroorzaker zijn van de vervuiling.”

Van de Vyver spreekt zich voorlopig niet uit over wat er met de vervuilde grond moet gebeuren, nu de Raad van State het technisch verslag waarop Oosterweelbouwheer Lantis zich baseert om de grond te verplaatsen heeft geschorst. “Dat is voer voor specialisten, maar voor ons is het uiteraard belangrijk dat er veilig wordt omgegaan met die grond”, zegt hij. “Waar men nog wél met de grond naartoe kan, is me niet duidelijk. Men heeft altijd gezegd dat sanering op zo’n grote schaal met de huidige technieken niet mogelijk is, dus ik neem aan dat er voor veilige opslag zal moeten worden gekozen.”

Vastgoed

Jobs in de regio