Yes! Cultuur mag dan tóch, en in Zandhoven lieten ze er geen gras over groeien, met om 15u en om 19u een voorstelling van musical Als Tikka Tekent van De Blockendoos in De Populier. 

Yes! Cultuur mag dan tóch, en in Zandhoven lieten ze er geen gras over groeien, met om 15u en om 19u een voorstelling van musical Als Tikka Tekent van De Blockendoos in De Populier. ©  Jef Matthee

Musicalsterren De Blockendoos hernemen meteen voorstellingen na emotionele rollercoaster

Zandhoven -

De acteurs van Als Tikka Tekent, misschien wel de snelste schakelaars uit de Vlaamse cultuursector, speelden woensdag om 15u en om 19u alweer twee voorstellingen van hun musical in evenementenhal De Populier in Zandhoven. De Raad van State ging dinsdag tot een schorsing van de sluiting van de cultuursector over en nadien erkende ook de regering haar fout. “We zijn heel gelukkig, maar het is voor veel jonge spelers een niet evidente emotionele rollercoaster”, zegt regisseur en scenarioschrijver Wiff De Block. “De constant wisselende berichtgeving is niet gezond voor het mentaal welzijn.”

Kristin Matthyssen

Al van augustus waren de acteurs van De Blockendoos uit Pulle aan het repeteren voor de musical Als Tikka Tekent, die normaal op 26 december in première moest gaan. Allemaal netjes volgens de opgelegde coronaregels, met open ramen, mondmaskers en CO2-meters. Toen bleek dat de cultuursector vanaf tweede kerstdag dicht moest, werd er snel geschakeld. De algemene repetitie van donderdagavond werd als première gespeeld en op 25 december was er een vervroegde voorstelling.

Alle problemen hebben gelukkig geen invloed op de zang- en acteerprestaties. 

Alle problemen hebben gelukkig geen invloed op de zang- en acteerprestaties. ©  Jef Matthee

“Omdat we hoopten dat er nog een waterkans bestond dat de beslissing teruggedraaid zou worden na het massaal protest, hebben we de gehuurde tribune, podium, belichting en theaterdoeken toch nog laten staan en hangen”, zegt grote bezieler Wiff De Block, die met Als Tikka Tekent zijn tiende Blockendoos-productie aflevert.

Het verlossend nieuws van de hervatting werd in Zandhoven met blijdschap onthaald. “We beslisten meteen om te hervatten en de draad op te pikken”, zegt Wiff. “We zijn heel gelukkig, maar het is niet evident voor de vele jonge mensen waarmee wij werken om zomaar opnieuw op de planken te gaan staan alsof er niks gebeurd is. Die constante wisselende berichtgeving is niet gezond, ook mentaal niet.”

Eén jonge speelster moest het woensdag nog even laten bezinken maar zal er donderdag wel weer bij zijn. “We hebben nog zes voorstellingen te gaan. Wij hadden al een regeling getroffen met de toeschouwers die tickets geboekt hadden om de musical volgend jaar te spelen. Maar op deze manier met nog zes voorstellingen te gaan hebben we nu veel mensen kunnen verzetten. Dinsdagavond begonnen ze al meteen te bellen.”

Iedereen zat op een emotionele rollercoaster de voorbije dagen. 

Iedereen zat op een emotionele rollercoaster de voorbije dagen. ©  Jef Matthee

Alleen voor de voorstelling van donderdagavond zijn er nog tickets, te boeken via alstikkatekent.be. Ook woensdag waren de 200 zitjes van beide voorstellingen zo goed als allemaal volzet. Het is dan ook prima musicalweer met alle regen buiten, nu er voor gezinnen weinig andere ontspanningsmogelijkheden zijn.

Het is prachtig om te zien hoeveel moeite De Blockendoos heeft gedaan om de toch wat grijze Populier tot een stemmige theaterzaal om te toveren. Goed dat alle moeite niet voor niets is geweest. “En dat we deze uitgaven nu toch financieel een beetje kunnen recupereren”, zegt De Block. Er is zelfs een aparte foyer en cafetaria, waar na de pauze alle tafeltjes meteen ontsmet werden.

Iris Teunen uit Viersel zat woensdag aan de kassa. Haar dochter Fin (12) speelt het kleinste konijntje in de musical. “Haar teleurstelling was enorm toen ze hoorde dat het niet kon doorgaan. Ze was heel droevig”, zegt Iris. “Nu is ze enorm fier.”

Het publiek genoot met volle teugen. 

Het publiek genoot met volle teugen. ©  Jef Matthee

Ook Katleen Heremans uit Schilde, mama van Margaux Stockbroekx, kan amper omschrijven van welk diep dal naar welke hoge piek haar 14-jarige dochter de voorbije dagen ging. “Ze doet dit doodgraag. Margaux speelt een rendier. Eén of twee meisjes zijn al met vakantie vertrokken, maar gelukkig geen hoofdrolspelers. Het is heerlijk om te zien hoe al die beslissingen geen invloed op hun zang- en acteerprestaties hebben, want iedereen speelde de pannen van het dak vandaag. We zijn trots.”

Als Tikka Tekent, over een konijn dat verliefd wordt op een wolf, en omgekeerd. 

Als Tikka Tekent, over een konijn dat verliefd wordt op een wolf, en omgekeerd. ©  Jef Matthee

De Populier is onherkenbaar veranderd in een echte theaterzaal. 

De Populier is onherkenbaar veranderd in een echte theaterzaal. ©  Jef Matthee

De wolf mag weer los in Zandhoven in Als Tikka Tekent. 

De wolf mag weer los in Zandhoven in Als Tikka Tekent. ©  Jef Matthee

De wolf mag weer los in Zandhoven in Als Tikka Tekent. 

De wolf mag weer los in Zandhoven in Als Tikka Tekent. ©  Jef Matthee

Enkele bosdieren uit Als Tikka Tekent. 

Enkele bosdieren uit Als Tikka Tekent. ©  Jef Matthee

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio