Zuhal Demir wil open ruimte behouden.

Zuhal Demir wil open ruimte behouden. © Sierakowski©Isopix

Vlaanderen schenkt 45.000 euro voor trage verbindingswegen en afbraak weekendhuizen in Schupleer

Vorselaar -

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft 1,8 miljoen euro vrijgemaakt om gronden te kopen en zo meer groen en open ruimte te creëren in Vlaanderen. De gemeente Vorselaar krijgt hiervan 45.000 euro voor percelen in het hefboomproject Graafweide Schupleer.

Meer open ruimte creëren in het dichtbebouwde Vlaanderen is een van de pijlers van het beleid van Demir. “Het belang van natuur wordt jaar na jaar duidelijker. Om te ontspannen, maar evengoed om ons te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering”, zegt de minister. Via gerichte aankopen wil Zuhal Demir de ‘missing links’ tussen belangrijke gebieden wegwerken.

“Concreet voor Vorselaar draagt de verwervingssubsidie bij tot belangrijke ruimtelijke doelstellingen: het realiseren van publiek toegankelijke trage verbindingswegen, ontharding van het valleisysteem door het verwijderen van weekendverblijven, visvijvers en paardenstallingen én de uitbreiding van natuur- en bosgebied ter realisatie van Natura 2000-doelen”, weet Demir.

“Het geld dat we ontvangen gaan we meteen overmaken aan Natuurpunt”, weet schepen Mizel Gebruers (ActieV). “De gronden waarover het gaat zijn al door Natuurpunt aangekocht en zij zorgen voor het verdere beheer van dit gebied, dat zich situeert op de grens van Vorselaar en Grobbendonk.” (mph)

MEER OVER Natuur Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio