© rr

Berlaar staat geen vuurwerk tijdens jaarwisseling toe

Berlaar -

In de gemeente Berlaar geldt ook dit oudejaar een verbod op het afschieten van vuurwerk. Maar schepen van Dierenwelzijn Willy Buellens (CD&V) beseft dat handhaving hiervan moeilijk is.

Chris Van Rompaey

Vorig jaar was er sprake van een algemeen vuurwerkverbod in alle gemeenten. Dit jaar mogen gemeenten opnieuw zelf beslissen of ze al dan niet een vuurwerkverbod inroepen. Gemeenteraad Brend Van Ransbeeck (Groen) wilde op de raadszitting het standpunt van het schepencollege kennen.

“In Berlaar geldt ook dit jaar een verbod op vuurwerk”, antwoordde schepen Buellens. “Dat is een goede beslissing van onze burgemeester. Ik heb zelf ook dieren en het is niet altijd plezierig voor hen als er vlakbij een kwartier lang geknal te horen is. Het probleem is natuurlijk de handhaving. Ik wil wel gaan rondlopen met Nieuwjaar, maar dat is natuurlijk niet mijn taak. Of de politie daarop zal controleren, dat laat ik in het midden.”

Een algemeen verbod afvaardigen in de provincie door gouverneur Cathy Berx is volgens burgemeester Walter Horemans (CD&V) niet aan de orde. Die vraagt werd haar door heel wat burgemeesters nochtans wél gesteld. “Zolang er geen verbod is op de verkoop van vuurwerk, is het moeilijk om zo’n algemeen verbod uit te vaardigen”, redeneert Berx.

“We zijn blij met deze beslissing”, reageert Van Ransbeeck. “Want hoewel vuurwerk feestelijk lijkt, is er ook een keerzijde aan al dat geknal. We kennen de impact van vuurwerk op dierenwelzijn zeer goed. Bovendien eindigt vuurwerk te vaak in mineur. Ieder jaar belanden mensen in het ziekenhuis met zware verwondingen, of kost een onvoorspelbare vuurpijl iemand het leven. Dat is de reden waarom het algemeen verbod vorig jaar in het leven geroepen is.” (cvr)

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio