Geen koeien, maar bizons in de weide ©  Robin Fasseur

Amerikaanse bizons grazen in Berendrechtse weide: “Geen schrik van de wolf”

Berendrecht -

Wie door het polderdorp Berendrecht rijdt, kijkt vaak verbaasd op. In sommige weiden grazen geen koeien, maar echte Amerikaanse bizons.

Jasper Van den Maegdenbergh (34) is de trotse eigenaar van vier imposante dieren. Hij legt eerst uit dat de stier en de drie bizonkoeien die in de weide grazen Amerikaanse bizons zijn. “Er zijn drie soorten bizons: de Europese bizon of wisent, de bosbizon en de Amerikaanse bizon. Die laatste is bij veel mensen de meeste gekende. Je vindt ze bijvoorbeeld ook in de zoo van Planckendael.”

Een volwassen bizon weegt meer dan 900 kg ©  Robin Fasseur

“Rond 1800 bevolkten ongeveer 65 miljoen bizons de Amerikaanse prairies. Eind 19de en begin 20ste eeuw was de Amerikaanse bizon zo goed als uitgestorven. Op een gegeven moment waren er nog amper enkele honderden van die wilde bizons over. Gelukkig is men dan in de Verenigde Staten begonnen met beschermingsprojecten voor de bizons in Yellowstone National Park. Dat is een van de grootste nationale parken in de Verenigde Staten. Het resultaat was dat er in 1954 opnieuw 1.500 bizons leefden. In 1968 is men gestopt met het fokprogramma en heeft men de verdere ontwikkeling overgelaten aan de natuur. Met succes, want er lopen nu weer 4.300 bizons vrij rond. Er werden ook bizons overgebracht naar Europa”, legt Jasper Van den Maegdenbergh uit.

Eten brengen doet Jasper met de tractor of 4x4. © Robin Fasseur

De bizons in Berendrecht zijn nog lang niet volgroeid. Een volwassen stier weegt al gauw rond de 900 kg. “Deze dieren zijn gesocialiseerd en omdat ze gewend zijn aan mensen ook meer hanteerbaar. Het blijven echter bizons en daar moet je gewoon rekening mee houden. Deze dieren kennen mij ondertussen, maar wanneer ik ze eten breng, doe ik dat altijd met de tractor of met mijn 4x4.”

De dieren staan het hele jaar buiten, want bizons op stal zetten is, volgens Jasper helemaal geen goed idee. “Buiten voelen ze zich goed. Hun isolerende vacht zorgt ervoor dat ze in het meest barre klimaat gedijen. Dit groepje is zorgvuldig geselecteerd op genetisch materiaal en met het kweken willen we een zo sterk mogelijk bizon bekomen. Ik werk ook mee aan een studie, die nagaat of er bij de bizons in Europa nog DNA te vinden is van de laatste groep Amerikaanse bizons in Yellowstone.”

Jasper Van den Maegdenbergh bij zijn bizons. © Robin Fasseur

Wolf

Nu er in de polder een wolf ronddwaalt, houden veel eigenaars van weidedieren hun hart vast. Jasper Van den Maegdenbergh maakt zich zorgen over al zijn andere dieren. Hij is niet meteen ongerust over de veiligheid van zijn bizons. “De wolf en de coyote zijn de enige natuurlijke vijanden van de bizon. Wanneer een roedel wolven een kudde bizons aanvalt, kunnen er slachtoffers vallen. Maar hier spreken we over een zwervende wolf. Ik ben er bijna zeker van dat die het niet in zijn kop haalt om deze bizons aan te vallen. Moest hij het toch doen, moet hij afrekenen met een ploeg. Bizons groeperen zich en vallen desnoods de wolf zelf aan.”

LEES OOK. Havenwolf maakt eerste slachtoffers in Stabroek

MEER OVER Wolf

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio