Martijn Cuppens. 

Martijn Cuppens. ©  Tom Palmaers

Limburger bedenkt app die wandelen spannender maakt: “Hopelijk even grote hype als Geocach”

Heusden-Zolder -

Wandelen was nooit zo populair, maar voor sommigen is het misschien ook wat saai geworden. Daar heeft Martijn Cuppens uit Heusden-Zolder iets op gevonden: VerveQuest, de webapplicatie die je naar interessante spots leidt.

Jo Smeets

“VerveQuest is een webapplicatie die gebruikmaakt van het GPS-signaal”, legt Martijn Cuppens uit. “Met de smartphone begin je aan je zoektocht. Het enige dat je te weten komt, is hoe ver je van het volgende punt verwijderd bent. Je ziet dus niet het te volgen traject, dat moet je zelf ontdekken. Als je de juiste locatie gevonden hebt, kan je verder naar het volgende punt. Je kan per quest punten verdienen om naar een volgend level te gaan. Via de site kan je ook zelf routes kan aanmaken, zo kan je de zoektocht inkleden zoals je wil. We hebben bijvoorbeeld gezien dat een gebruiker van VerveQuest een route heeft aangemaakt voor zijn Pokémonclubje, da’s leuk voor de kinderen. De mogelijkheden zijn eindeloos.”

(lees verder onder de foto)

VerveQuest is geschikt voor jong en oud. 

VerveQuest is geschikt voor jong en oud. ©  RR

Gepersonaliseerde zoektocht

Martijn kwam enkele jaren geleden op het idee om een app te ontwikkelen. “De Chiro van Koersel – waar ik ooit leider ben geweest – had me gevraagd om even bij te springen omdat ze geen leiding hadden voor de oudste groep, de Aspiranten”, vertelt hij. “Ik wou iets unieks doen en heb daarom een GPS-spel geprogrammeerd. Dat werd het basisconcept van VerveQuest. Het sloeg aan: de jongens en meisje van de Chiro hebben zich er een hele namiddag mee geamuseerd. Daarna ben ik samen met een compagnon het concept gaan uitbreiden. De coronaperiode en de toegenomen interesse in wandelen heeft ons wel een boost gegeven. We hebben nu ons kantoor op de Corda Campus en het is de bedoeling dat we dit concept financieel interessant gaan maken door samen te werken met bedrijven. Neem nu dat een Limburgse mijnsite extra bezoekers wil lokken. Dan kunnen we met onze app de wandelaars naar de interessantste plekjes van de site leiden. We zouden ook kunnen samenwerken met toeristische diensten en stadsgidsen. Voor een pretpark kunnen we een quest ontwikkelen die de bezoekers naar bepaalde attracties leidt. Een brouwer kan beroep doen op ons om bezoekers door hun brouwerij te loodsen, met af en toe een rustpunt om een biertje te drinken. Zulke samenwerkingen zijn uiteraard betalend, maar voor de gebruikers is VerveQuest volledig gratis.”

Verfkwast

De app is op een vreemde manier aan zijn naam gekomen. “De ‘quest’ in de naam spreekt voor zich”, aldus Martijn. “Dat betekent zoektocht, en daar wilden we iets ludieks mee doen. Een slechte verstaander zou ‘quest’ als ‘kwast’ kunnen uitspreken. Zo zijn we dan bij ‘verfkwast’ uit gekomen. Als je dat woord dan weer met een Engelse tongval gaat uitspreken, krijg je VerveQuest. ‘Verve’ is trouwens Engels voor ‘enthousiast’, dat past helemaal bij dit concept. Ik hoor weleens dat dit initiatief doet denken aan Geocaching, en dat klopt, maar er zijn wel grote verschillen: met Geocaching ga je niet van punt naar punt, maar ga je op zoek naar voorwerpen die ergens verstopt liggen. Bovendien kunnen wij aan elke quest een gepersonaliseerd verhaal of thema verbinden. Het zou natuurlijk wel mooi zijn als VerveQuest een even grote hype wordt. We hebben al gezien dat de belangstelling is toegenomen tijdens de kerstvakantie, dus we zijn op de goede weg.”

TIP: doe de Kerstquest op de mijnterril van Beringen

Wil je op 8 januari meedoen met de VerveQuest van Chiro Koersel? Dan vind je alle info op deze Facebook-pagina. Of doe nu al de Kerstquest op de mijnterril van Beringen. In deze interactieve tocht langs 26 checkpoints neemt de Kerstman je mee naar ongeziene hoogtes. Trotseer samen de bergtop voor een uniek uitzicht en beleef dolle avonturen onderweg. Zet die wandelschoenen klaar, stop de picknick in de rugzak en maak je klaar voor dit familieavontuur. Afstand: 3,3 kilometer. Duurtijd: 58 minuten. Moeilijkheidsgraad: medium.

Hier kan je de quest starten.

MEER OVER Fit & Gezond