Havenwolf maakt eerste slachtoffers in Stabroek: “Mijn schapen waren de lievelingen van mijn kleinkinderen”

Stabroek -

Voor het eerst slaat een wolf toe in poldergemeente Stabroek. Vijf schapen van hobbyboer Jef Adriaenssens (72) werden aangevallen. Twee overleefden de aanval niet, de drie anderen raakten gewond.

Erik Vandewalle

Jef Adriaenssens woont in de Sint-Jacobstraat en zijn schapen grazen op de historische ’s Hertogendijk. De weide grenst aan de boerderij van Jef Adriaenssens en toch werden ze aangevallen door een wolf.

In de nacht van zondag op maandag sloeg de wolf toe. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het hier om de havenwolf, die eerder dit weekend was gespot in de Antwerpse haven. Er doken ook beelden op van het dier op de Noorderlaan. Ook op andere plekken in de haven werd de wolf gesignaleerd. De kans is dus erg groot dat het de havenwolf is die heeft toegeslagen in Stabroek.

LEES OOK: Opvallende beelden: wolf gespot in Antwerpse haven

Jef Adriaenssens: “Ik had nog maar vijf schapen. Allemaal iets oudere dieren, die de lievelingen waren van mijn kleinkinderen. Alle vijf werden ze aangevallen. Drie kwamen er vanaf met bijtwonden en heel wat stress. Die dieren zitten nu uiteraard op stal, maar die komen er wel door. De twee andere overleefden de aanval niet. Het ene schaap stierf aan de rand van de wei, vlak bij onze boerderij. Dat was dood en ik zag dat de darmen en de maag eruit waren getrokken”, legt de hobbyboer uit.

Een van de dode schapen lag vlak bij de boerderij. © Robin Fasseur

Het feit dat de wolf meer dieren doodt, heeft niets te maken met moordzucht. “De wolf probeert op deze manier een voorraad voedsel op te slaan voor later. De twee slachtoffers zijn zwaar toegetakeld. De wolf heeft het meestal gemunt op organen als lever en hart, omdat daar de meeste proteïnen inzitten”, weet Jef Adriaenssens.

Toen Jef Adriaenssens zijn schapen aantrof, verwittigde hij de nodige instanties. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) stuurde een veearts uit Zutendaal, om de kadavers te onderzoeken en om de sporen in de weide te onderzoeken. Jef Adriaenssens: “De man onderzocht de twee dode dieren, nam de nodige stalen en deed er lang over om de sporen in de weide te bekijken. Hij was er zo goed als zeker van dat mijn schapen werden aangevallen door een wolf. Over welke wolf het gaat, kon hij uiteraard niet zeggen. DNA-onderzoek moet uiteindelijk aantonen of hier een wolf aan het werk is geweest.”

De Sint-Jacobstraat is een lange weg midden door de Polder. © Robin Fasseur

Wolfproof

Wie weidedieren heeft, doet er best aan om de omheining wolfproof te maken. Jef Adriaenssens fronst hierbij zijn wenkbrauwen. “Kijk mijn dieren grazen op een oude dijk. Als ik die wolfproof moet maken, spreken we al gauw over een afstand van drie kilometer. Op die omheining moet ook stroom gezet worden en die moet worden onderhouden. Dat is onbegonnen werk en heel erg duur.”

Burgemeester Rik Frans (N-VA): “Toen ik werd verwittigd dat de wolf had toegeslagen in onze gemeente, was ik niet erg verrast. Jef heeft de ’s Hertogendijk in pacht van de gemeente. Dus we zijn ook een beetje direct betrokken partij. Het verbaasde me dat die wolf tot bij de huizen komt. Het wordt de hoogste tijd dat bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) werk maakt van een soort subsidiereglement om landbouwers in staat te stellen om hun weiden wolfproof te maken.”

© ATV

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio