Zo gaat het Noorderterras er na de renovatie uitzien. ©  Tractebel Engineering - Palmbout Urban Landscapes

Noorderterras verandert in groene wandelboulevard langs het water

Antwerpen -

Het Noorderterras langs de Scheldekaaien wordt volgend jaar volledig gerenoveerd en krijgt beplanting zoals in een duinenlandschap. De zogeheten ‘Kaailine’ moet het wandelterras nieuwe grandeur geven.

Patrick Van de Perre

Oorspronkelijk was het de bedoeling om eerst het wandelterras tussen het Zuiderterras en het Steenplein te vergroenen. Maar uit onderzoek blijkt dat op deze plek eerst de kaaimuur moet worden gestabiliseerd. En daarvoor moet het Zuiderterras een tijd afgesloten worden voor het publiek.

“Daarom hebben we ervoor gekozen om eerst het Noorderterras aan te pakken. Na de restauratie van de wandelboulevard wordt een groene zone aangelegd met verschillende plantenbakken. Het gaat om een permanente installatie”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).Ondertussen wordt onderzocht of de daken van de hangars, die achter het Noorderterras staan, open kunnen worden gemaakt. Behalve de kaaiweg onder het terras, krijgt ook het gebied onder de hangars op termijn een nieuwe invulling. Door de daken van de hangars transparant te maken is er meer lichtinval.

Zeekool en cipressenkruid

Na de renovatie moet het Noorderterras een groene wandelboulevard worden. De naam Kaailine is niet toevallig gekozen en verwijst naar het High Line Park in New York, waar een verhoogd treinspoor in Manhattan is omgebouwd tot groene zone.

In Antwerpen wordt voor de vergroening van het Noorderterras voor planten gekozen die gedijen in de buurt van de Schelde met haar brakke water. “Grote plantvakken uit staal en hout worden met elkaar verbonden zodat een aaneengeschakelde groenzone ontstaat. Er is steeds een minimale vrije doorgang van drie meter”, legt Annick De Ridder uit.

Het Noorderterras wordt aangepakt en krijgt planten alsof het een duinenlandschap is. ©  JHS

Er komt een mix van grassen zoals verbena of grote pimpernel, die overgaan in struiken en heesters met een maximale hoogte van anderhalve meter. Daarnaast komen er zones met planten zoals zeekool, cipressenkruid en blauwspirea. De plantvakken zijn zo opgebouwd dat ze regenwater kunnen bufferen.

“Omdat de plantvakken langs de stadszijde staan, blijft het zicht op de Schelde behouden. Het zitmeubilair, zowel vrijstaand en als onderdeel van de plantvakken, wordt eveneens met zicht op de Schelde geplaatst”, vervolgt de schepen.

Zonder onverwachte problemen start de restauratie van de noordelijke hangars en het wandelterras na de zomer van 2022. De Kaailine maakt deel uit van het centrale deel van de Scheldekaaien, tussen Noorderterras en Zuiderterras. Voor dat deel is een ontwerp voor de kaaivlakte in opmaak. De heraanleg van de kaaivlakte tussen Noorderterras en Steenplein, dus onder het wandelterras, staat gepland vanaf het voorjaar van 2024.

Schepen Annick De Ridder. © GVA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners