©  BELGA

Premier De Croo schaart zich nu toch achter verplichte vaccinatie: “Ik wil dat overwegen”

“Verplichte vaccinatie? Dat is politieke luiheid. Wat gaan we doen met degenen die zich echt niet willen laten vaccineren? Vastbinden aan een stoel en toch prikken? De echte uitdaging is net mensen te overtuigen om zich te laten vaccineren.” Met deze woorden in de krant ‘L’Echo’ liet premier Alexander De Croo (Open Vld) eind november verstaan tegen verplichte vaccinatie te zijn. Nu ziet het er naar uit dat de premier deze mening toch enigszins herziet. Dat meldt Het Laatste Nieuws. “Het doel is iedereen vaccineren.”

wvbBron: Het Laatste Nieuws

De situatie op intensieve zorgen zou zijn kar doen keren, zo legt hij uit in een gesprek met ‘De Zondag’. “Als je ziet dat er daar vijf keer meer niet-gevaccineerden liggen, dan kan je die vraag niet meer uit de weg gaan. Een relatief kleine groep heeft een te grote impact. Dat kunnen we niet toelaten”, zegt De Croo. “Als de piste van verplichte vaccinatie daartoe kan helpen, dan wil ik dat overwegen.”

Sinds de coronacijfers weer de pan uit swingen, onder invloed van een stevig oprukkende omikronvariant, wordt er in de Wetstraat stevig gekibbeld over de verplichte vaccinatie. Maanden geleden pleitte PS-voorzitter Paul Magnette als eerste voor een algemene vaccinplicht. Ondertussen krijgt hij de steun van zijn collega-politici. De voornaamste gezondheidsministers Frank Vandenbroucke (Vooruit), Wouter Beke (CD&V) en Christie Morreale (PS) en ook alle Vivaldi-partijen kunnen zich in het idee vinden. Op de liberalen na dan. Open Vld lijkt die visie nu bij te stellen.

2G- of 1G-beleid

“Op het partijbureau afgelopen maandag was er een lange discussie over die verplichte vaccinatie. Uiteindelijk was de conclusie dat een 2G-beleid – waar de coronapas alleen nog geldt voor wie gevaccineerd is of juist hersteld is van het coronavirus – of zelfs 1G (waarbij alleen vaccinatie telt, red.) voor ons geen taboe meer is”, is te horen op het partijhoofdkwartier.

Een expliciete vaccinatieplicht gaat een stap te ver voor Open Vld. “Juridisch gezien kan je bij niemand, tegen hun zin, een naald in hun arm steken. Hoe ga je dat ook controleren en afdwingen? De boodschap zal zijn: wil je nog deelnemen aan het publieke leven, laat je dan vaccineren.”

MR is de enige partij binnen de federale regering die zich (nog) kant tegen het idee. “Het is zoals de stemplicht: er zal altijd een groep zijn die niet komt opdagen”, klinkt het bij de Franstalige liberalen. Als staan ze open voor een debat over 1G of 2G. “Maar in de praktijk zal dat weinig veranderen. Mensen die deelnemen aan het sociaal leven passen al grotendeels 2G toe.”

LEES OOK. Politici blijven verplichte vaccinatie op tafel leggen, ethici stellen zich daar vragen bij: “Overheid die vaccinatie afdwingt via coronapas, is laf”

Vastgoed

Jobs in de regio