© ATV

Drukte op openbaar vervoer: De Lijn onderzoekt of raampjes geblokkeerd kunnen worden

Antwerpen -

Overvolle trams en bussen, het is geen zeldzaam zicht in tijden met zowel horden mensen op weg naar een boostershot als shoppers, op zoek naar het ultieme cadeau. Het maakt de situatie voor zowel personeel als passagiers aan boord er niet gezonder op. De Lijn onderzoekt nu extra maatregelen na vragen van de vakbonden.

Christoph Meeussen

“Het zou heel ironisch zijn; als ik onderweg besmet zou raken”, zette de Antwerpse ondernemer en spreker Yasmien Naciri zaterdagochtend op Twitter. Ze ging voor haar boosterprik, maar was naar eigen zeggen wat te laat, doordat ze twee overvolle trams richting de prik liever liet passeren.

“De Lijn is op de hoogte van drukte, maar niet meteen van tjokvolle trams of bussen”, zegt Jo Van der Herten, secretaris voor vakbond ACV. “Het is uiteraard het jaareinde, met ook heel wat last minute inkopen. Er zijn ook wel wat zieken bij het personeel, al dan niet door corona. Ook het rijdend materieel is beperkt. We kunnen geen bussen of trams bijtoveren. Dat samen maakt het momenteel soms extra druk doordat een aantal diensten niet kunnen rijden.”

Zijn extra maatregelen volgens de secretaris nodig? “Onze mensen stellen zich wel vragen bij die drukte, maar het is moeilijk objectief meetbaar wat veilig is en wat niet. We hebben onlangs nog de vraag gesteld om extra metingen te doen. Eerdere metingen waren niet alarmerend, al ging het daar ook niet om overvolle bussen of trams. Wel stellen we vast dat er nog altijd heel wat mensen zijn die het mondmasker niet wensen op te zetten. En chauffeurs zetten de raampjes altijd wel open, maar de reizigers zijn zelf de eersten om ze weer dicht te klappen.”

“Evenwicht behouden”

Stickers op tramvensters, ook al klopt het opschrift niet meer als het venster wordt gesloten. 

Stickers op tramvensters, ook al klopt het opschrift niet meer als het venster wordt gesloten. ©  rr

Bij De Lijn erkent men dat het erg druk kan zijn. “We hebben ook opgevangen dat het druk was op bepaalde lijnen, onder meer richting vaccinatiecentra, maar ook voor het kerstshoppen”, zegt woordvoerder Marco Demerling. “We hebben ook extra bussen moeten voorzien voor de twee vaccinatielocaties, maar die bussen moet je dan weer elders weghalen. We moeten het evenwicht behouden. Ook wij kampen met corona, met een zeker percentage chauffeurs in quarantaine of in isolatie door besmetting.”

Raampjes open blokkeren

Ze roepen op tot solidariteit van de reiziger, maar onderzoeken intussen ook extra maatregelen. “Ventileren, ventileren, ventileren, dat is echt het allerbelangrijkste. Dat doen we door de deuren te openen, maar ook met de open raampjes met stickers. De chauffeurs zetten die open, maar de reiziger is door koude geneigd ze weer te sluiten. We vragen daarom solidair de raampjes open te houden. Tegelijk hebben we inderdaad recent vanuit vakbondskant de suggestie gehoord om de openstaande raampjes te blokkeren. Daar wordt inderdaad over nagedacht, samen met de technische diensten.”

De Lijn zegt ook wel vaker de CO2 te meten, ook op drukkere schoollijnen, maar geeft aan in de nabije toekomst ook in Antwerpen en op streeklijnen nog extra metingen te zullen doen. Zowel op drukke als rustige momenten.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio