Bekende Antwerps jeugdauteur Jo Briels (87) overleden

Antwerpen -

Jeugdauteur en columnist Jo Briels is op 87-jarige leeftijd overleden. Briels stond bekend voor zijn werken zoals School voor dieven, Ik haat het knechtjeshuis en Pom en Pam. Enkele van zijn kinderverhalen werden ook in onze krant gepubliceerd.

sdb

Jozef Briels kon je als een Antwerpenaar in hart en nieren beschouwen. Hij groeide op in een volksbuurt dicht bij de haven van Antwerpen en genoot van de verhalen die zijn meester Leopold Vermeiren, schrijver van De Rode Ridder, vertelde in de schuilkelder tijdens de oorlogsjaren.

In 1952 stapte Briels in de voetsporen van zijn grote voorbeeld en werd hij zelf onderwijzer. Omdat hij de toenmalige Hollandse leesboekjes te onbegrijpelijk vond voor zijn leerlingen, begon hij zelf verhaaltjes op het bord te schrijven. Niet veel later verschenen zijn werken ook in onze krant. Jeugdbladen zoals Zonnekind, Zonnestraal en de kinderpagina’s van Het Volk toonden ook interesse in zijn verhaaltjes.

In 1969 verscheen zijn debuutjeugdroman Paco, de matador. In 1976 kreeg Briels de John Flandersprijs voor Ayu bo wan Saleem, het beste Vlaamse Filmpje. Zijn boek Ik haat het knechtjeshuis werd in 1991 bekroond met de Dr. Ferdinand Snellaertprijs en de Prijs van den Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (1993).

Voor De Antimeid (2001), een boek dat opmerkelijk anders was in zijn oeuvre, ontving hij de bronzen prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg. Briels schreef het boek op basis van een waargebeurd verhaal over druggebruik bij tieners.

Naast zijn vele kinder- en jeugdboeken schreef Briels ook radiohoorspelen, columns en reisreportages.

De afscheidsplechtigheid voor Jozef Briels zal plaatsvinden op dinsdag 28 december 2021 om 10.30u in de Sint-Pauluskerk in Antwerpen.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio