©  Shutterstock

Geven is altijd beter dan krijgen, ook voor je gezondheid

Hoe reikhalzend we ook uitkijken naar de cadeautjes onder de kerstboom, toch is het altijd beter én gezonder om een cadeautje te geven dan om er eentje te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van psychologen aan de universiteit van Californië in Los Angeles. Volgens hen zou pakjes geven het risico op een hartaanval of beroerte verminderen.

Lien LammensBron: Daily Mail

De Bijbel weet het al langer en nu is het ook wetenschappelijk bewezen: een cadeautje geven, is gezonder dan er eentje krijgen. Voor het onderzoek, uitgevoerd door psychologen van de Amerikaanse universiteit, werden negentig studenten blootgesteld aan een stressvolle situatie: ze kregen te horen dat ze slechts enkele minuten hadden om een speech voor te bereiden voor een groot publiek. Ondertussen werd met behulp van monitors hun hartslag en bloeddruk gemeten.

Meteen daarna kregen de helft van de studenten te horen dat ze een cadeaubon konden kiezen en schenken aan wie dan ook, vergezeld van een boodschap waarom ze net die persoon in de bloemetjes willen zetten. De andere helft mocht een cadeautje voor zichzelf kiezen.

Het resultaat? De bloeddruk en hartslag van de studenten die een cadeau voor een ander mochten kiezen, daalde significant. Bij de studenten die een cadeau kozen voor zichzelf was het effect veel geringer. Volgens de studie, gepubliceerd in het blad Psychophysiology wordt hiermee bevestigd wat algemeen geweten is: prosociaal gedrag heeft een positieve invloed op het mentale én fysieke welzijn.

MEER OVER Lifestyle