©  BELGA

Prins Lorenz eert Bashir Abdi met Nationale Trofee voor Sportverdienste

Bashir Abdi kreeg donderdag zijn Nationale Trofee voor Sportverdienste op het Brusselse stadhuis, eerder was hij uitgeroepen tot laureaat. Telkens probeert iemand van de koninklijke familie aanwezig te zijn, nu was dat prins Lorenz.

Werner Bourlez

De Nationale Trofee voor Sportverdienste is een prijs die een atleet slechts eenmaal kan winnen in zijn carrière. De 32-jarige Belg van Somalische afkomst schitterde dit jaar met een bronzen medaille op de marathon op de Olympische Spelen.

Abdi liep in het Japanse Sapporo in een tijd van 2u10:00 over de meet. Dat volstond voor een derde plaats en de eerste Belgische medaille op de marathon op de Olympische Spelen sinds Karel Lismont in 1976.

Na de Spelen nam Abdi even rust, maar vorige week maakte hij opnieuw indruk op de marathon van Rotterdam. Onze landgenoot won en verpulverde het Europees record met een tijd van 2u03:36. Hij was daarmee veertig seconden sneller dan het vorige record.

“Erg blij en gemotiveerd om meer en meer te trainen”

Abdi mocht tijdens een plechtigheid op het stadhuis van Brussel uit handen van prins Lorenz en de burgemeester van Brussel, Philippe Close, de Nationale Trofee voor Sportverdienste ontvangen.

Close, voorzitter van de jury, legde de nadruk op de loopbaan van de atleet. Hij onderstreepte de prestaties van Abdi, met name in Rotterdam waar hij het Europees record op de marathon brak. Ook de Memorial Van Damme in 2020 waar hij samen met de Brit Mo Farah het werelduurrecord brak, was volgens de burgemeester een enorme prestatie. De burgemeester feliciteerde Bashir Abdi tot slot met de geboorte van zijn dochter, Maryan, enkele dagen geleden.

De winnaar van de 93e Nationale Trofee voor Sportverdienste was ontroerd en zei dat hij “erg blij en gemotiveerd was voor de toekomst, om meer en meer te trainen”. “Dit is het resultaat van meer dan 14 jaar hard werk en het is een eer om aan te sluiten bij winnaars als Nafi Thiam.”

Tijdens de ceremonie werden ook de prestaties van verschillende voormalige winnaars van de trofee belicht, onder wie Annie Lambrechts, Justine Henin, Kim Clijsters en Kevin Borlée. Er werd ook hulde gebracht aan Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité van 2001 tot 2013, die afgelopen augustus overleed.

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

 

 ©  BELGA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio