En of dokter Nasser Nadjmi blij was met de mooie bijdrage van zijn moedige en ondernemende patiëntjes Flor en June. © RR

IJsbeertjes Flor en June steunen ‘topdokter’ Nasser Nadjmi: “Nu kan ik ook Iraanse en Afghaanse kinderen met open gehemelte helpen”

Wijnegem/Wommelgem/Antwerpen -

Flor Herthogs (12) uit Wommelgem en June De Meester uit Wijnegem (14) zijn hun behandelende arts Nasser Nadjmi zo dankbaar, dat ze zelf een benefietactie voor de wereldvermaarde mond-, kaak- en aangezichtschirurg op het getouw hebben gezet. Hun massasprong in het ijskoude water van het Boekenbergpark in Deurne leverde liefst 4.467 euro op.

Flor en June zijn beide geboren met schisis, ook bekend als open gehemelte of lip, kaak en verhemeltespleet. Chirurg Nasser Nadjmi (56), voerde bij beide kinderen al meerdere operaties uit zodat zij intussen heel goed en duidelijk praten en op alle vlakken vooruitgang hebben geboekt.

Naast zijn goede werk in het Universitair Ziekenhuis in Antwerpen, helpt dokter Nadjmi ook lotgenoten in zijn geboorteland Iran en andere delen van de wereld waar gespecialiseerde geneeskundige zorgen heel wat minder vanzelfsprekend zijn.

June (derde van rechts) duikt met enkele andere moedige meiden het koude water in. Op de achtergrond kijkt onder meer Flor, die eerder te water ging, rillend toe. © RR

“We vinden het knap dat onze dokter via zijn Nadjmi Foundation niet alleen hier maar overal kinderen wil helpen”, vertelt June vlotweg in haar eerste interview. “We konden heel wat leden van onze scoutsgroep in Wommelgem overtuigen van zijn goede werk en hen warm maken om samen met ons een sprong te maken in het ijskoude water van het openluchtzwembad in het Boekenbergpark. In totaal 44 kinderen toonden zich dapper genoeg en lieten zich daarbij sponsoren om wat centen bijeen te krijgen. Dankzij turnjuf Tinne van de Sint-Johannaschool in Wommelgem, die zelf lid is van de Deurnese IJsberen, kon onze sprong vlot en veilig verlopen.”

Iran en Afghanistan

June en Flor kunnen trots zijn want hun solidariteitsactie voor lotgenoten elders in de wereld leverde het mooie bedrag van 4467 euro op. Dat gingen ze zopas persoonlijk overhandigen aan dokter Nasser Nadjmi in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen.

“Ik ben ontroerd en blij verrast. Fantastisch wat deze kinderen voor elkaar hebben gekregen. Ze tonen zich solidair en hun goed hart”, aldus de arts. Met zijn stichting probeert mond-, kaak- en aangezichtschirurg Nadjmi de knowhow van de westerse geneeskunde ook in zijn geboorteland Iran en andere minder welvarende streken beschikbaar te maken aan zo laag mogelijke prijzen.

Dokter Nadjmi probeert met zijn talent en kennis overal op de wereld kinderen met aangeboren gelaatsafwijkingen te helpen. © Klaartje Lambrechts

“Er draait nu een medisch centrum voor jonge schisis-patiënten in de Zuid-Iraanse stad Shiraz, waar ik zelf al 600 kinderen geopereerd heb en waar intussen twintig collega-chirurgen werden opgeleid die samen al 4000 patiënten konden voorthelpen. We willen nu een gelijkaardig centrum opzetten in Zahedan, vlakbij de Afghaanse en Pakistaanse grens. Daar kunnen we ook kinderen helpen die al dan niet vergezeld van hun ouders op de vlucht zijn.”

Marathon op Noord- én Zuidpool

Om zijn eigen Nadjmi Foundation te helpen, kijkt ook de topdokter zelf op geen inspanning. Hij reisde het voorbije jaar liefst zeven keer naar Iran om te opereren. En om fondsen in te zamelen, vindt de chirurg nog de tijd om straffe sportieve uitdagingen voor te bereiden en tot een goed einde te brengen. “Ik ga op 6 februari opnieuw een marathon lopen, maar dit keer op de Zuidpool. Op 6 juni zal ik eveneens 42 km en onder hetzelfde motto ‘Run for a smile’ afleggen op de Noordpool. Ik hoop met elke loop 10.000 euro bijeen te krijgen”, aldus de erg actieve dokter. (jaa)

Het was fris, die zondagochtend in het Boekenbergpark. Maar daarlieten June, Flor en 42 andere scouts en vrienden zich niet door afschrikken. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners