Jordy verloor zijn ringvinger en een groot stuk van zijn duim na de coronabetoging in Brussel. 

Jordy verloor zijn ringvinger en een groot stuk van zijn duim na de coronabetoging in Brussel. ©  if

Jordy (23) verloor deel van zijn hand bij coronabetoging: “Fakkel bleek zware voetzoeker te zijn”

Sint-Niklaas -

Jordy Loir (23) uit Sint-Niklaas verloor eind vorige maand een deel van zijn hand toen hij een zware voetzoeker opraapte tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen in Brussel. Zijn familie start nu een crowdfundingactie om een prothese te kunnen betalen.

Bert Foubert

Jordy was op 21 november samen met een vriend naar Brussel getrokken om mee op te stappen tijdens de betoging tegen de coronamaatregelen, toen de situatie op een bepaald moment ontspoorde. “Alles verliep heel vredevol, maar zoals bij veel betogingen waren er enkele tientallen personen die rel kwamen schoppen”, zegt zijn zus Emily. “Mensen gooiden met alles wat ze konden vinden naar de politie die op haar beurt reageerde met het waterkanon en traangas. Mijn broer besloot samen met zijn vriend om veiligere oorden op te zoeken.”

Maar op hun terugweg vlogen de projectielen hen volgens zijn zus nog steeds over het hoofd. “Eén van die projectielen leek erg hard op een Bengaalse fakkel”, klinkt het. “Zo’n vuurwerk wordt afgestoken tijdens voetbalwedstrijden. Mijn broer ging kijken en wou de fakkel oprapen. Net op dat moment ontplofte de toorts. Het bleek geen fakkel te zijn, maar een zware en verboden voetzoeker die door iemand gewoon midden in het volk was gegooid. Zulke bommen zijn verboden omdat ze hetzelfde effect hebben als een granaat. Dat ondervond mijn broer helaas aan den lijve.”

Operatie van acht uur

Jordy verloor door de ontploffing een deel van zijn hand. “Gelukkig kon hij ter plaatse rekenen op heel wat hulp. Ook in het ziekenhuis werd hij goed verzorgd”, zegt Emily. “Na een operatie van acht uur konden de dokters een deel van zijn hand recupereren. Zijn ringvinger, vingertoppen en meer dan de helft van zijn duim zijn permanent weg. Ondertussen moet er ook nog een huidtransplantatie gebeuren en tal van andere operaties omdat zijn hand niet goed genoeg herstelt.”

De familie van Jordy is ondertussen een crowdfundingactie gestart om de ziekenhuiskosten te kunnen betalen. “Omdat het ongeval gebeurde tijdens een betoging dekt de verzekering niet alles”, weet zus Emily. “Mijn broer moet daardoor een deel zelf ophoesten. Hij zal ook een prothese moeten kopen zodat hij zijn hand terug deftig kan gebruiken. Alles samen kost dat zo’n 30.000 euro. Geld dat hij op dit moment niet heeft.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio