© atv

Urania staat met maquette en livestream stil bij lancering van nieuwe telescoop

Hove -

Als het weer meezit, zal op kerstdag de James Webb Space Telescope (JWST) vanuit Kourou in Frans-Guyana gelanceerd worden. Volgens Urania heeft de telescoop enkele belangrijke opdrachten te vervullen en staat de volkssterrenwacht ook even stil bij dit evenement.

Filip Spoelders

Marc Van den Broeck van Urania schetst het belang van de telescoop. “Eindelijk volgt de lancering, jaren achter op schema en miljarden dollar boven het oorspronkelijk geschatte budget. Maar JWST is niet zomaar een telescoop of niet zomaar de opvolger van de Hubble Space Telescope. Met waarnemingen in het infrarood en dankzij de gigantische spiegel van 6,5 meter diameter moet JWST ons toelaten naar de eerste sterren en sterrenstelsels na de Big Bang te gaan kijken. Dichter bij huis stelt deze nieuwe ruimtetelescoop ons in staat om de atmosfeer te ontleden van planeten bij andere sterren.”

Om aandacht te geven aan de lancering maakte Urania een maquette op schaal 1:7. Na 30 uren tekenwerk, 100 uren 3D printen en 100 uren handenarbeid zal het schaalmodel volgende week in de inkomhal van het planetarium worden opgehangen.

De lancering van de James Webb Space Telescope met een Ariane V-raket is te volgen via de livestream van Urania op zaterdag 25 december om 12.30 uur met commentaar van Urania‘s ruimtevaartspecialist Koen Geukens.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio