De knip in de August Van Putlei is een blijver. 

De knip in de August Van Putlei is een blijver. © RR

Knip in de August Van Putlei is definitief: “Ingreep haalt 10% van het autoverkeer uit de wijk”

Borsbeek -

De knip in de August Van Putlei is voortaan een definitief gegeven. De Borsbeekse gemeenteraad heeft deze beslissing genomen, al is niet de volledige meerderheid overtuigd.

Filip Spoelders

Om de August Van Putlei uit te rusten tot een fietsstraat waren er bijkomende maatregelen nodig. De grootste ingreep was de straat te knippen. In januari ging dit proefproject van start om nu een definitief karakter te krijgen.

“Tijdens het proefproject hebben we de verkeersstromen in de wijk Borsbeek-West opgevolgd met telramen. Momenteel zien we dat het autoverkeer in de August Van Putlei drastisch is gedaald. In de zijstraten blijft het verkeer gelijk, maar in de as Eksterlaar - Wenigerstraat en in de Mortselsesteenweg zien we een stijging van het verkeer. Verder tonen de cijfers aan dat met de knip tien procent van het verkeer uit de wijk is gehaald en dit is veel”, overloopt schepen voor Mobiliteit, Marian Lauwers (Iedereen Borsbeek).

Voor en tegen

Toch is het huiswerk nog niet klaar. “Alles is nu niet opgelost. We moeten de signalisatie van de knip verbeteren en we zullen nagaan welke maatregelen nodig zijn op de as Eksterlaar - Wenigerstraat want er is nog altijd te veel verkeer in de wijk.”

Burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) geeft aan dat er iedere week in één van de straten in Borsbeek-West snelheidscontroles worden gehouden om de zone 30 af te dwingen. “Maar het is goed om nu een definitieve beslissing te nemen zodat de polarisatie in de wijk van voor- en tegenstanders kan stoppen”, besluit de burgemeester.

Ook binnen de meerderheid Iedereen Borsbeek - N-VA is blijkbaar niet iedereen overtuigd. Van de acht onthoudingen tijdens de stemming waren er zes van N-VA en één van Iedereen Borsbeek.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio