(Themabeeld) 

(Themabeeld) ©  Shutterstock

Amerikaans onderzoek: “Hoe meer je sport, hoe meer alcohol je drinkt”

Wie veel sport, drinkt ook meer alcohol. Dat is de opvallende conclusie van de Fit and Tipsy? studie, gepubliceerd in onder meer The New York Times. De onderzoekers gingen onder meer op zoek naar de relatie tussen fitness, sporten en alcoholconsumptie.

Lien Lammens

Aan de studie namen maar liefst 40.000 volwassen Amerikanen deel. Zowel de mannen als vrouwen zijn allemaal fysiek actief en hebben een goede conditie. Al snel bleek dat zij twee keer zoveel alcohol drinken als landgenoten die helemaal niet fit zijn. De studie wordt ondersteund door eerdere onderzoeken waaruit al bleek dat sporten en alcohol vaak hand in hand gaan.

Best vreemd want mensen met een gezonde gewoonte, in dit geval sporten, hebben net de neiging om meer gezonde gewoontes op te pikken: zo roken actieve sporters zelden, houden er goede eetgewoonten op na … Je zou met andere woorden verwachten dat ook hun alcoholverbruik lager is dan gemiddeld. Niet dus want al in 2001 werd op basis van enquêtes vastgesteld dat sporters graag een glaasje lusten. In 2015 werd dan weer aan 150 volwassenen gevraagd om online een voedseldagboek bij te houden gedurende drie weken. Wat bleek? Wie het vaakst sportte, dronk nadien ook het vaak alcohol.

In de nieuwe studie, uitgevoerd door onderzoekers van het Cooper Institute in Dallas, werden uitgebreide vragenlijsten afgewisseld met lichamelijke testen en proeven. Daaruit blijkt dat de meest fitte vrouwen ongeveer 4 tot 7 glazen wijn, bier … per week drinken. De kans dat ze effectief onder deze categorie van gemiddelde drinkers vallen, is twee keer zo groot als bij de meest ongetrainde vrouwen. Bij de mannen exact hetzelfde, al werd hier gesproken over maximaal 14 alcoholische drankjes per week.

MEER OVER Lifestyle