Luc en Nelson wandelden richting Rome. 

Luc en Nelson wandelden richting Rome. ©  Joren De Weerdt

‘De Tour de France van Nelson’: Luc schrijft boek over pelgrimstocht met ezel

Berlaar -

Luc De Keersmaecker, afkomstig uit Berlaar, ondernam in de zomer van 2020 samen met ezel Nelson een pelgrimstocht, de Via Francigena, richting Rome. Over deze tocht schreef hij het boek ‘De Tour de France van Nelson’. Bijzonder is dat ook ezel Nelson zijn woordje hierin mee spreekt of beter: blaat.

Gino Van Looy

“Ik was al langer van plan om de Via Francigena te wandelen”, begint Luc. “Een vriend van mij heeft acht ezels. In de zomer staan ze in een weide in Berlaar, in de winter in Kessel. Toen ik in 2019 met pensioen ging, kreeg ik veel tijd. Het idee rijpte om de pelgrimstocht te ondernemen en mijn vriend stelde voor dat ik de jongste ezel opleidde. Ik ben een jaar bezig geweest met Nelson en toen dacht ik dat we er klaar voor waren.”

Nelson wandelt graag tochtjes van acht kilometer. 

Nelson wandelt graag tochtjes van acht kilometer. ©  Joren De Weerdt

In de zomer van 2020, na de eerste lockdown, vertrokken Luc en Nelson richting Rome. “We werden naar Calais gevoerd en van daaruit zijn we vertrokken. Ik kan niet al te veel vertellen om niet alle spanning uit het boek te halen, maar het was niet zo eenvoudig. Ik had met Nelson ritjes geoefend van zestien kilometer in Berlaar en Kessel. Maar na acht kilometer gingen we altijd terug richting stal. Dat gevoel had hij goed opgeslagen, want ook in Frankrijk wilde hij na acht kilometer telkens terugkeren (lacht). Hij had ook angst voor elektrische windmolens, iets wat we in de streek rond Berlaar niet zagen, uiteraard. Rome hebben we niet gehaald, maar we hebben wel veel beleefd. De resterende afstand richting Rome heb ik later in mijn eentje met de e-bike nog afgelegd.”

Speciaal tintje

Luc besloot zijn boek een speciaal tintje te geven. “Tijdens mijn tocht schreef ik een dagelijkse blog die goed gelezen werd. De mensen vroegen me of ik er geen boek kon over schrijven. Ik heb in het verleden al enkele boeken geschreven, dus dat idee heb ik opgepikt. Ik wou Nelson ook een stem geven, dus na elk hoofdstuk geeft hij ook zijn kijk op de zaken, dat wordt gesmaakt door de lezers. Met Nelson ga ik nog af en toe eens wandelen, want we hebben tijdens die pelgrimstocht wel een band opgebouwd.”

luc.keersmaecker@telenet.be
Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio