Luc Vuylsteke de Laps blijft raadslid in Hove. 

Luc Vuylsteke de Laps blijft raadslid in Hove. © Filip Spoelders

Luc Vuylsteke de Laps gaat met pensioen: “Maar ik kan Hove nog niet lossen en Hove mij niet”

Hove -

Luc Vuylsteke de Laps (Fan van Hove) geeft zijn schepenambt vanaf 2022 door en gaat ook met pensioen als kabinetsmedewerker bij de Provincie Antwerpen. “Maar ik blijf raadslid om mijn ervaring te delen.”

Filip Spoelders

Luc Vuylsteke de Laps (66) werd in 1982 voor het eerst raadslid in Hove voor de toenmalige CVP. “Ik zat in de ploeg van burgemeester Frank Swaelen. Zes jaar later kreeg ik de kans om lijsttrekker te worden. In 1988 werd ik burgemeester van Hove en bleef dat tot eind 2012”, vertelt de Hovese politicus.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kreeg ook Hove te maken met de gele N-VA-golf die de Antwerpse zuidrand overspoelde. “Vooral de periode direct na de verkiezingen tot het einde van dat jaar was zeer moeilijk. Ik moest nog enkele maanden verder als burgemeester maar ik wist dat het eigenlijk gedaan was.”

Geen fusie

Toch gooide Luc Vuylsteke (zijn achternaam werd vaak afgekort, red) de handdoek niet in de ring en nestelde hij zich in de oppositie. “Het was een positie die ik nog nooit eerder had bemand. Maar de vorige coalitie hing niet goed aan elkaar en daar konden we op inspelen. Het fusiedebat hebben we bijvoorbeeld goed aangepakt. Hove moest zijn eigenheid behouden. Het samengaan van CD&V en Open Vld tot Fan van Hove bleek ook een goede zet.”

Na de laatste verkiezingen kwam Vuylsteke terug als schepen. “Bij het begin van de legislatuur had ik al aangegeven dat een jongere collega mij halverwege moest opvolgen. Ik blijf wel actief als raadslid om mijn ervaring in te zetten. Ik kan Hove nog niet lossen en Hove mij niet. Wat er na de komende drie jaar gebeurt, zal ik wel zien. Maar het is nog geen zekerheid dat ik de politiek verlaat.”

Pensioen

Aan de actieve loopbaan van Vuylsteke, die van opleiding apotheker is, komt wel een einde. “Ik ga met pensioen. Sinds 2015 heb ik op de kabinetten van provinciaal gedeputeerden Ludwig Caluwé, Peter Bellens en Kathleen Helsen gewerkt.”

Met zijn medische achtergrond was Vuylsteke in het verleden ook adviseur op de kabinetten van de Vlaamse ministers voor Welzijn en Volksgezondheid Wivina Demeester, Inge Vervotte, Steven Vanackere, Veerle Heeren en Jo Vandeurzen.

De mooiste herinnering aan zijn politieke loopbaan? “De oprichting van het jeugdontmoetingscentrum in Hove. Niet bepaald het gebouw zelf, maar wel de manier waarop we de jongeren wisten te betrekken bij de oprichting en de dagelijkse werking. Diezelfde jongeren zien groeien tijdens het hele project, dat was prachtig.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio