Het ecopark verhuist naar de Doornstraat en maakt plaats voor een parking. © Filip Spoelders

Meer dan 1,3 miljoen euro voor de heraanleg van voetpaden in Edegem

Edegem -

Met de voorstelling van het budget voor 2022 geeft het Edegemse gemeentebestuur aan dat het opnieuw meer kan investeren sinds de besparingsronde. Onder andere de voetpaden moeten er goed bij varen.

Filip Spoelders

Eind 2019 besliste N-VA, die de absolute meerderheid heeft, dat er grondig gesnoeid moest worden in de gemeentelijke werking en dienstverlening. Verschillende diensten werden uitbesteed aan private of privépartners.

Volgens burgemeester Koen Metsu (N-VA) begint deze operatie nu zijn effect te hebben. “De financiële impact van de beslissingen wordt zichtbaar. Het totale personeelsbestand daalde van 172 naar 113 voltijdse equivalenten waardoor het personeelsbudget in 2022 drie miljoen euro lager ligt dan in 2019. Anderzijds betaalt het bestuur een miljoen euro aan de externe partners die de dienstverlening hebben overgenomen”, overloopt Metsu.

N-VA gaf altijd aan dat deze vrijgekomen middelen nodig zijn om in Edegem te investeren. “Dit zorgt ervoor dat we vanaf nu meer kunnen investeren. We doen dit vooral binnen beleidsdomeinen waar volgens eerdere burgerbevragingen werk aan de winkel is.”

Het gevolg is dat er in 2022 twee miljoen euro naar wegenonderhoud gaat. Hiervan is 1,35 miljoen euro bestemd voor de heraanleg van voetpaden. Na de verhuis van het ecopark aan Kattenbroek zal er in de plaats een parking komen.

In de vijver van Hof ter Linden zal slib worden geruimd en aan het Fort 5 zullen de forthangars een renovatie ondergaan. De gemeentelijke basisschool Andreas Vesalius krijgt middelen om de turnzaal te verbeteren en om de speelplaats te vergroenen. Voor het Vic Coveliersstadion moet een studie de nodige renovaties van de verlichting en de lokalen op de site voorbereiden.

De oppositiepartijen zijn ook nu niet onder de indruk. “Investeringen blijven beperkt tot oplapwerk, tot enkele uitverkoren voetpadvernieuwingen en tot de gedeeltelijke structurele aanpak van één straat deze legislatuur: de Hovestraat, een straat die reeds klaar had moeten zijn. Het grote probleem blijft het dogma van de schuldenvrije gemeente. Onder het mom van deze schuldafbouw, worden alle kansen op hoogstnoodzakelijke investeringen reeds bij voorbaat gefnuikt”, reageert Bart Breugelmans (CD&V).

Volgens N-VA zal de gemeentelijke schuld deze legislatuur met 9,3 miljoen euro dalen.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners