Steve Bakelmans is schuldig bevonden aan verkrachting van en moord op Julie Van Espen

Steve Bakelmans (41) is schuldig bevonden aan de verkrachting van en de moord op studente Julie Van Espen (23) uit Schilde. Dat heeft de volksjury in Antwerpen dinsdag beslist na een urenlang beraad. De zitting is geschorst en woensdag om 10u spreekt de jury zich uit over de strafmaat.

joro

“Bakelmans heeft Julie Van Espen bewust van de fiets getrokken en het is bewezen dat hij haar verkracht heeft”, las assisenvoorzitter Alexandra Van Kelst las na het lange beraad uit de motivering voor. “Dat de feiten met voorbedachtheid gebeurden is ook erkend door de beschuldigde. Die handelde doelgericht en had de intentie tot doden, wat uit de aard van de letsels blijkt. Er bleek ook mechanisch geweld te zijn gepleegd, met een aangetroffen kabel.”

“Steve Bakelmans verliet de plaats-delict ook pas nadat hij wist dat het slachtoffer geen polsslag meer had en hij verliet de plaats ook zonder een spoor achter te laten van zijn aanwezigheid. Uit camerabeelden is gebleken dat hij aan een rustig tempo wegwandelde.” Volgens de jury was de beslissing tot doden aanwezig bij de eerste wurging. “Hij staakte de wurging omdat hij geen kracht meer had in de handen. Julie Van Espen verzette zich nog hevig bij de tweede wurging, maar bij de derde kon ze zich niet langer verzetten.”

Toerekeningsvatbaar

“Uit deze opeenvolging van de feiten bleek dat de doding en het geweld in opeenvolgende fasen gebeurde”, zegt de jury nog. “De beschuldigde was telkens in staat zijn handelen te overdenken. Hij had voldoende tijd om de ernst en gevolgen van zijn daden te kunnen inschatten.”

“Daarnaast handelde hij vanuit een voldoende stabiele gemoedstoestand. Die wordt ook geïllustreerd door het voelen van haar polsslag en het rustig verlaten van de plaats-delict. Al die handelingen tonen dat hij allerminst in paniek was. Uit het rapport van de psychiaters blijkt ook dat hij toerekeningsvatbaar is.”

De strafmaat zal dus morgen bekend worden gemaakt.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio