© atv

Nieuw park op Gedempte Zuiderdokken krijgt waterbassins en grasweide groter dan voetbalveld: “Dit wordt ons Central Park”

Antwerpen -

De voorbereidende werken voor het tweede deel van het park op de Gedempte Zuiderdokken zijn van start gegaan. Het gaat om de aanleg van het centrale gedeelte boven het voormalige Schippersdok. Deze werken zullen eindigen in de lente van 2023, het volledige park zal klaar zijn tegen de zomer van 2024. “Wat Central Park is voor New York, wordt het park op de Gedempte Zuiderdokken voor Antwerpen Zuid”, zegt schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder.

Nette Loots

Het volledige park wordt aangelegd bovenop de drie voormalige dokken: het Steendok, het Kooldok en het Schippersdok. De werken boven het voormalige Steendok zijn volop bezig en zullen tegen de lente van 2022 zijn afgerond. Dinsdag zijn de voorbereidende werken voor de aanleg van het centrale gedeelte boven het voormalige Schippersdok van start gegaan. “Dit wordt de groene long van Antwerpen Zuid”, zegt schepen voor Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening Annick De Ridder (N-VA). “Met de start van de werken aan het Schippersdok komt er maar liefst 32.000 vierkante meter aan groene ruimte bij, dat is drie keer de Groenplaats.”

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder.

Schepen voor stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening Annick De Ridder. © Joris Herregods

Meer groen en blauw in de Antwerpse publieke ruimte, dat is waar het beleid van De Ridder op wil inzetten. “Zo komen er in het deel Schippersdok twee waterbassins van 85 meter lang en komen er 131 nieuwe bomen en 30.000 nieuwe planten. In het midden wordt een centrale grasweide aangelegd van 7.800 vierkante meter en twee grote cirkelbanken om bijvoorbeeld te picknicken.”

 

 © Stad Antwerpen

Inheemse boomsoorten

Daarnaast zal deze zone ook een wandelpromenade voorzien tussen twee bomenrijen, met de bestaande platanen aangevuld met linde, iep, zomereik en els. Bloemisten Bert van Zeebroeck (Groengaard) en Michel Depuydt (Frivoli) zijn blij dat de Gedempte Zuiderdokken worden omgevormd tot park, maar vrezen dat de boomsoorten die de stad wil planten daar niet kunnen groeien.

Bloemist Bert van Zeebroeck (Groengaard).

Bloemist Bert van Zeebroeck (Groengaard). © Joris Herregods

“Enkele maanden geleden hebben wij, de buurtvereniging #TeamZuid, eindelijk een vergadering gehad met AG Vespa”, zegt Van Zeebroeck, die al verklaarde dat de bomen in het park ten dode zijn opgeschreven. “Tijdens deze vergadering hebben zij beloofd dat ze van tachtig centimeter naar een meter goede grond zullen gaan, het absolute minimum om ze in leven te houden.”

“Ik ben grote voorstander voor de aanleg van het park, maar eerder voor een park met dikkere struiken of met hellingen waar kortere bomen van twee à drie meter kunnen staan”, zegt bloemist Depuydt.

Bloemist Michel Depuydt (Frivoli).

Bloemist Michel Depuydt (Frivoli). © Joris Herregods

Dat de bomen niet zouden groeien is volgens schepen De Ridder onzin. “Wij hebben met heel veel experten, met de mensen van Tractebel en onze eigen groendienst, alles laten nameten en gekeken naar hoeveel grond de boomsoorten nodig hebben. Dus een groot deel van het budget zit niet in wat je kan zien, maar wel onder de grond om de grondlagen zo rijk mogelijk te maken.”

De werken op het centrale gedeelte, het Schippersdok, zullen klaar zijn tegen de lente van 2023. Het volledige park zal uiteindelijk af zijn tegen de zomer van 2024.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio