Annelies Roosen en Walter Verbruggen in hun toekomstig café. © Dirk Vertommen

Annelies Roosen en Walter Verbruggen in hun toekomstig café. ©  Dirk Vertommen

1 / 2
thumbnail: Annelies Roosen en Walter Verbruggen in hun toekomstig café.
thumbnail: Annelies Roosen en Walter Verbruggen in hun toekomstig café. 

Mechelen heeft er met Karrelees een brouwerij bij: “Bier brouwen is een goeie mix tussen denken en doen”

Leest -

Al in 1985 brouwde Walter Verbruggen (61) uit Leest zijn eerste eigen bier. 36 jaar lang volgde hij opleidingen en perfectioneerde hij zijn brouwsels. Sinds hij in januari 2020 met pensioen ging, kwam alles in een stroomversnelling en nu is de tijd – én het bier – rijp om gecommercialiseerd te worden. Het resultaat zijn zes lekkere, ambachtelijk gebrouwen, bieren van huisbrouwerij Karrelees.

Ward Bosmans

Het ambachtelijke aspect van het brouwen is heel belangrijk voor Walter Verbruggen. In het gamma zitten verschillende soorten blond bier, een tripel en een donker bier, allemaal bieren van hoge gisting en met hergisting op de fles. “Je kan zo’n bier twee tot vier jaar bewaren. Alles wordt hier natuurlijk gebrouwen met het grootste respect voor de gebruikte producten en het brouwproces.”

Piekfijn en kraaknet

De huisbrouwerij van Walter is weliswaar niet van de grootste, maar wanneer hij ons een rondleiding geeft, valt meteen op hoe alles tot in de kleinste details verzorgd is. Van de inoxen ketels en tanks over de leidingen tot de afvulinstallatie en de etiketteermachine. Het mag duidelijk zijn dat bier brouwen voor Walter meer is dan een hobby. Het is een passie, of zoals hij het zelf uitlegt... “Brouwen is zoals koken, maar dan veel technischer. Het is een goeie mix tussen denken en doen en je kan er heel creatief mee zijn. Een groot verschil met andere, grote brouwerijen is de brouwtijd. Wij maken slow food. Dat wil zeggen dat we het brouwproces niet gaan versnellen of forceren om zo een grotere massa te kunnen produceren. We geven het bier de tijd om op een natuurlijke manier te rijpen. Dat duurt veel langer en maakt dat we minder kunnen produceren, maar het zorgt er wel voor dat de smaak van het bier evolueert. En dat proef je.”

Het ambachtelijk aspect is heel belangrijk voor Walter. ©  Dirk Vertommen

Van wijn naar bier

Walter kwam bij het bierbrouwen terecht via het wijn maken. In de jaren tachtig werd in Heffen Wijngilde Balsemien opgericht. Walter was een van de eerste leden. “Ik was eigenlijk een bierliefhebber en naarmate ik meer leerde over gisten, kreeg ik zin om zelf ook eens proberen te brouwen. Ik kocht een soort prefab kit. Je kan het vergelijken met oploskoffie, maar dan voor bier. Ik bouwde begin jaren negentig een eerste installatie bij mij thuis. Die installatie heb ik sindsdien uitgebreid en geperfectioneerd. In 2007 kon ik toch een opleiding volgen aan het CVO in Anderlecht. Daar heb ik veel geleerd. Ik had toen zeven punten waarvan ik vond dat ik ze moest bijsturen. Sindsdien is de kwaliteit van het bier er echt op vooruit gegaan.”

Walter tussen de ketels. ©  Dirk Vertommen

Stroomversnelling

Walter combineerde het brouwen altijd met zijn job bij Belgacom (Proximus). Maar toen hij in 2020 met pensioen ging, richtte hij huisbrouwerij Karrelees op. Door de coronacrisis liep alles nog wat vertraging op, maar in de zomer van 2021 was het moment eindelijk daar. De eerste brouwsels gingen in de nieuwe ketels. Een droom die uitkwam voor Walter. Na geduldig wachten en rijpen zijn de huisbieren van Karrelees sinds begin december te koop. Je vindt de flessen van 75 cl in de webshop, bij Hoevewinkel ’t Hertsveld in Leest en Proxy Delhaize in Leest. “We hebben er heel bewust voor gekozen om lokaal op te starten. Leest is onze bakermat en we wilden de Leestenaar dan ook als eerste de kans geven om kennis te maken. We kregen al heel wat positieve reacties en staan zeker open voor nieuwe ideeën en partnerschappen in het Mechelse”, vertelt Walter.

Voorlopig zijn er zes soorten Karrelees te koop. ©  Dirk Vertommen

Van zes naar negen bieren

In het gamma zitten momenteel zes bieren, waaronder vier blonde: Karrelees Blond Mosaic, Blond Cascade, Blond Citra en Blond Centennial. De subnaam verwijst telkens naar de aromahop die gebruikt wordt. Verder is er nog de Karrelees Tripel en de Karrelees Donker. Een vijfde en een zesde blonde zijn onderweg, alsook een fruitbier. Dat brengt het totaal aantal Karrelees-bieren op negen vanaf januari. Speciaal voor de eindejaarsfeesten biedt de brouwerij geschenkpakketten aan met drie flessen van 75 cl die de moeite waard zijn om te ontdekken: een Karrelees Blond, Tripel en Donker.

Café

Walter heeft nog meer plannen. In het voorjaar opent hij een gezellig cafeetje aan zijn huis in de Grote Heide in Leest. Het cafeetje zal open worden gehouden door schoondochter Annelies Roosen (29). Haar halftijdse job bij Stad Mechelen combineert ze nu al met het werk voor huisbrouwerij Karrelees, waarbij ze zich vooral op de marketing en communicatie concentreert.

De afvulinstallatie. ©  Dirk Vertommen

“De opening van het café is voorzien tegen de lente, daar kijk ik enorm naar uit”, zegt Annelies. “Want ons verhaal is meer dan bierbrouwen en verkopen alleen. Ook het sociale en educatieve luik zijn erg belangrijk. Daarom gaan we bijvoorbeeld ook workshops organiseren en kunnen mensen bij ons hun eigen bieren laten maken. Zelf wil ik ook nog veel bijleren. De ondernemerswereld is redelijk nieuw voor mij, maar ik heb de smaak wel te pakken.”

De naam Karrelees is een eerbetoon aan het dorp Leest. ©  Dirk Vertommen

Van waar de naam Karrelees?

De naam Karrelees is een eerbetoon van Walter aan de Mechelse deelgemeente Leest. De betekenis van Karrelees vindt zijn oorsprong in zowel de heemkunde als de taalkunde. Het woord ‘Lees’ is Oudnederlands voor ‘spoor’. Een ‘karrelees’ is dus een karrenspoor.

Heel lang geleden, toen er van het dorp Leest nog geen sprake was, woonden er wel al mensen. Boeren uit de streek trokken langs de Zenne en gingen er zich vestigen omdat de bodem er vruchtbaar was. Hun karrenwielen lieten sporen na. Karrensporen. Karrelezen! Op de plek waar vele karrelezen samenkwamen, is het dorp Leest ontstaan. De naam werd pas veel later gegeven, en vandaag is Leest nog steeds een bruisende plattelandsgemeente, met velden vol karrelezen.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio