De Broechemsesteenweg krijgt nieuwe rioleringen en fietspaden vanaf Don Bosco. 

De Broechemsesteenweg krijgt nieuwe rioleringen en fietspaden vanaf Don Bosco. © Filip Spoelders

Boechout vermindert personenbelasting en blijft investeren in zijn fietsbeleid

Boechout -

In Boechout daalt de personenbelastingen voor de periode 2022 tot 2025 van 7,1 naar 6,9 procent. De gemeente blijft ook investeren, maar de oppositie maakt zich zorgen om de financiële toestand.

Filip Spoelders

De belastingen op arbeid en inkomsten gaan vanaf 2022 met 0,2 procent naar omlaag in Boechout. Nochtans voelt de gemeente de gevolgen op de inkomsten uit deze belastingen door corona.

“De federale overheid raamt dat we voor dit en volgend jaar 928.000 euro minder personenbelastingen zullen innen. Dit is een gevolg van de pandemie aangezien de inwoners minder inkomen of werk hadden. In 2022 is er budgettaire ruimte om de aanvullende personenbelasting te verlagen van 7,1 naar 6,9%. Tegelijkertijd zetten we een traject uit waarbij de schulden dalen tot 26 miljoen euro, of 4,3 miljoen minder dan bij het begin van deze legislatuur”, stipt burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout-Vremde) aan.

Ondertussen blijft de gemeente deze legislatuur investeren aan een gemiddelde van 2,5 miljoen euro per jaar. Er wordt onder andere meer dan 800.000 euro gebudgetteerd voor de aankoop van natuurgebied, bebossing en acties voor ontharding en vergroening. Er worden ook plannen gemaakt voor een nieuw, ergonomisch recyclagepark aan sportpark Sneppenbos.

Fietsgemeente

Boechout is al driemaal uitgeroepen tot fietsgemeente van het jaar. De gemeente wil dit beleid verderzetten. Samen met de Vervoersregio Antwerpen wordt het deelfietsensysteem Donkey Republic uitgerold. “Onze doelstelling blijft nog steeds om fietspaden en riolering, samen voor 1,5 miljoen euro, te realiseren op de Broechemsesteenweg, vanaf Don Bosco, en op de Wommelgemsesteenweg.”

Meer dan 150.000 euro moet dienen om de pleintjes aan de Heuvelstraat en de Kardinaal Sterckxstraat te verfraaien. “In Vremde ondersteunen we de nieuwbouw van de Dorpsschool met een engagement om er lokalen te huren voor de organisatie van de buitenschoolse kinderopvang en de beeldacademie.”

N-VA en ’t Dorp stemmen tegen de plannen. “In 2025 zal Boechout nog altijd 26 miljoen euro schuld hebben. Dit is geen actieve schuldafbouw. Er blijft trouwens weinig marge over om de investeringen te financieren en we kunnen niet blijven patrimonium verkopen”, geeft Erik Philibert (N-VA) aan.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio