Ellie Derks van De Banier borduurde een kerstgeschenk vol liefde. 

Ellie Derks van De Banier borduurde een kerstgeschenk vol liefde. ©  Dirk Vertommen

Vijf op een rij. 

Vijf op een rij. ©  Dirk Vertommen

1 / 2
thumbnail: Ellie Derks van De Banier borduurde een kerstgeschenk vol liefde. 
thumbnail: Vijf op een rij. 

DIY kerstcadeau: borduur je eigen gezin

Mechelen -

Creativiteit is de tweede natuur van Ellie Derks van De Banier in Mechelen. Kerstgeschenken? Die maakt ze graag zelf. Soms van recyclagemateriaal, soms met nieuwe spullen. Maar altijd origineel. Speciaal voor Gazet Van Antwerpen creëerde ze een bijzonder borduurcadeau voor haar gezin. Het zit vol liefde en persoonlijkheid en je kan het nog doorgeven ook.

Greetje Van Haleweyck

Stap je binnen bij De Banier in Mechelen, dan snuif je de Chirospirit. Alles draait om creativiteit, persoonlijkheid, spelen en mensen samen brengen. Dat is volgens Ellie Derks uit Zemst ook te voelen op de werkvloer. Ellie: “Ons bedrijf heeft vertrouwen in zijn werknemers en geeft je de vrijheid om de dingen te doen op jouw manier. Ik hou van de loyaliteit die er heerst en de Chiromentaliteit, de sfeer is eentje waar je je thuis voelt.”

Ellie werkt voornamelijk in Mechelen, maar ook soms in Leuven of Heist-op-den-Berg. Ze geeft vaak workshops grime. “Als ik in de winkel ben, krijg ik steeds jeukende handen om zelf met onze materialen en producten bezig te zijn. Ik experimenteer graag en hou ervan om uitleg te geven bij wat er allemaal mogelijk is. Het is fijn om klanten te begeleiden in hun creatief proces en mee te denken over hoe ze hetgeen in hun hoofd hebben, kunnen vertalen naar een creatie. Zelf een kerstcadeau maken vind ik een mooi gebaar, omdat het zo uniek en persoonlijk is.”

Borduren is weer in

Wat ze voor ons vandaag in petto heeft? Een gepersonaliseerd borduurwerkje waarmee je je geliefden vereeuwigt in kruisjessteek. Ellie: “Kruisjessteek is weer helemaal in, dus heb ik gekozen voor het moderne borduren. Met dit pakket maak je niet hetgeen er op de verpakking staat, je geeft er je eigen invulling aan. Als ik iemand een stuk lege borduurstof zou geven, een ring en borduurgaren, dan weet die niet waar te beginnen. Dit pakket geeft je een houvast, omdat er allerlei patronen en motieven bij zitten van verschillende familieleden en huisdieren. Er zijn veel voorbeelden, waardoor je helemaal zelf je eigen samenstelling kan maken. Voor deze reportage borduurde ik mijn eigen gezin: de drie kinderen Pol, Ward en Linde, mijn man Roland en ikzelf. Als je zelf niet graag borduurt, is dit ook een leuk doorgeefcadeau. Schenk je het aan een nichtje, neefje, zoon of dochter dan kan die een familie borduren om cadeau te doen aan de oma bijvoorbeeld. Ook je vriendinnen of collega’s borduren, kan helemaal op basis van de motieven die worden aangeboden.”

Hoe ga je tewerk?

Het tekenen neemt het meeste tijd in beslag. 

Het tekenen neemt het meeste tijd in beslag. ©  Dirk Vertommen

STAP 1: TEKENEN

Neem per persoon een A4-vel ruitjespapier, zet er verticaal aan de zijkant een schaalverhouding op in stappen van tien en teken je ontwerpen. Kleur in.

De patronen bieden verschillende motieven voor de silhouetten. Mix en match de kledij en de haren zodat je je geliefden op papier kan tekenen zoals ze zijn, met hun eigen persoonlijkheid. Probeer te variëren met de houdingen, ook al staan de voorbeelden kaarsrecht getekend. Zoon Pol heb ik meer een tienerhouding gegeven omdat dat beter bij hem past en zoon Ward staat wat nonchalanter met een hand in zijn zak. Linde kreeg een bloemetje op haar trui.

Let er goed op dat de verhoudingen kloppen. Er kruipt veel tijd in het tekenen en tellen van het aantal vakjes dat je wil gebruiken.

STAP 2: DE BORDUURRING

Span je stof rechtop tussen de borduurring en maak de schaalverdeling duidelijk door naaldjes in de stof te steken per tien ruitjes. Het zal je helpen tijdens het borduren.

Steek speldjes in de borduurring. 

Steek speldjes in de borduurring. ©  Dirk Vertommen

STAP 3: TELLEN, TELLEN, TELLEN

Borduren is vooral tellen. Start met naaien in kruisjessteek aan de onderste lijn (de voeten) en begin per silhouet telkens vanuit dezelfde hoek. Als je van linksonder naar rechtsboven werkt bij het eerste poppetje, doe dat dan voor ze allemaal. Wees creatief in de patronen van de kledij en maak het zeker persoonlijk. Zelf heb ik erg krullend haar, dus draaide ik de draad drie keer rond de naald vooraleer ik die door de stof trok. Ward heeft ook wat krullen (maar minder) dus kreeg hij een plukje om zijn kapsel wat meer schwung te geven. Voor hem draaide ik de draad twee keer rond de naald en spande ik hem minder hard aan.

Je kan je kunstwerkje afwerken met huisdieren en een persoonlijke tekst eronder. In het pakket zitten motieven voor alle letters, een hartje, poezen en honden.

Je kan kiezen uit veel verschillende silhouetten en kapsels. 

Je kan kiezen uit veel verschillende silhouetten en kapsels. ©  Dirk Vertommen

STAP 4: AFWERKING

Knip de stof rondomrond de borduurring in een cirkel. Lijm vast aan de achterzijde met Creacoat (dat is lijm en vernis in één) en laat drogen. Je cadeautje is klaar!

Ellies gezin in een borduurring. 

Ellies gezin in een borduurring. ©  Dirk Vertommen

Stitch the ones you love, broderiekit Figurico X-Stitch is te koop bij de Banier voor 19,95 euro.

MEER OVER Handelaars en horeca Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio