© rr

Gentse vzw Uilenspel wil via inzameling Warmste Week huiswerkbegeleiding uitrollen in Borgerhout

Borgerhout -

Uilenspel vzw is één van de 200 projecten van De Warmste Week. De vzw ondersteunt gezinnen met maatschappelijke kwetsbaarheid door huiswerkbegeleiding te geven. In september startte Uilenspel met de begeleiding van 25 kinderen in en rond de wijk Sint-Andries. Door deel te nemen aan De Warmste Week hoopt de vzw ook in Borgerhout van start te kunnen gaan.

Elien Van Wynsberghe

Uilenspel vzw is al 13 jaar actief in Gent. Momenteel biedt ze schoolse ondersteuning aan 263 Gentse gezinnen. Dit jaar zette de organisatie voet aan wal in Antwerpen. Want 29,6% van de Antwerpse kinderen groeit op in kansarmoede. “De vraag voor extra ondersteuning is dus ook hier erg groot”, aldus communicatieverantwoordelijke Jasmijn De Smet.

“We zijn gestart in de wijk Sint-Andries en willen onze werking stelselmatig verder uitrollen. We kijken daarbij telkens naar de wijken waar de kansarmoede het hoogst ligt. Via de Warmste Week hopen we voldoende geld in te zamelen om te kunnen starten in Borgerhout.”

Hoe Uilenspel precies werkt? “Via de principes van ‘spelend leren’ en door in te zetten op motivatie en talent, willen we kinderen in hun kracht zetten. Een kind bij Uilenspel start met minder kansen op school omwille van een moeilijke thuissituatie of taalachterstand. Daar willen we met wekelijkse huiswerkbegeleiding verandering in brengen.”

Daarnaast tracht de organisatie ook de ‘schoolcultuur’ te introduceren in het gezin. “Want we merken dat het in veel gezinnen niet de gewoonte is om het schoolwerk mee op te volgen, om de agenda na te kijken. Die schoolgewoontes helpen we te introduceren.”


 

 © rr

De organisatie werkt voor de huiswerkbegeleiding telkens samen met vrijwilligers uit de buurt. “We gaan voor begeleiders uit de buurt omdat er zo een warm contact mogelijk is. Ze kunnen dan bijvoorbeeld ook samen eens naar een buurtactiviteit gaan.” Voor Borgerhout is de vzw nog op zoek naar vrijwilligers. “Op 13 januari organiseren we een infomoment.” Wie de huiswerkbegeleiding kan geven? “Onze vrijwilligers komen van overal. Van hogescholen en universiteiten tot gepensioneerden -vaak leerkrachten- of ouders met jonge kinderen die het fijn vinden om een leeftijdsgenootje over de vloer te krijgen.”

De kinderen die in aanmerking komen voor de begeleiding van Uilenspel worden aangemeld via een leerkracht of een zorgcoördinator. “We gaan in eerste instantie focussen op kinderen van de derde kleuterklas, het eerste en het tweede leerjaar omdat we merken: hoe jonger we beginnen, hoe effectiever”, aldus De Smet. “Met het geld dat we inzamelen via De Warmste Week willen we een extra werkkracht aanwerven die partnerschappen kan aangaan met scholen, vrijwilligers kan rekruteren en deze vrijwilligers vervolgens kan koppelen aan de kinderen.”

Info: www.uilenspel.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio