©  BELGA

Clubleiders vragen Club-manager Mannaert als nieuwe voorzitter van de Pro League

Vincent Mannaert (47) is door verschillende clubleiders gevraagd om Peter Croonen op te volgen als voorzitter van de Pro League. De algemeen manager van Club Brugge houdt zijn kandidatuur in beraad.

“De spreidstand te veel.” Dat gaf Racing Genk-voorzitter ­Peter Croonen maandag op als ­reden voor zijn vertrek uit de Pro League. De club die hij voorzit was in conflict geraakt met de belangenorganisatie die hij voorzit. Genk ­wilde vier wedstrijden verplaatsen omdat het in januari tot negen ­spelers moet missen wegens interlandverplichtingen. De club trok naar het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) en haalde gelijk. Het BAS verplichtte de profclubs tot een onderhandelde oplossing te komen. Maar omdat Peter Croonen dan met zichzelf moest onderhandelen, trok hij maandag zijn conclusies. “Ik zet een stap opzij, zodat ik mijn hart ­helemaal kan volgen”, schreef hij in zijn afscheidsbrief.

Croonen verlaat het schip op een moment dat het Belgische prof­voetbal door zwaar weer gaat. “De coronacrisis, Propere Handen, onze tanende internationale concurrentiepositie… : het werk is niet af, zoals gisteren (zondag, red.) ­pijnlijk geïllustreerd werd in de strijd tegen racisme”, stelt Croonen zelf vast.

De Genkvoorzitter pleit voor een onafhankelijk bestuur en een ­onafhankelijke voorzitter. Maar in afwachting van zo’n hervorming, gepland in 2022, is een oplossing op korte termijn nodig. Diverse club­leiders keken daarom maandag in de richting van Vincent Mannaert. De Clubmanager stapte in juli 2020 misnoegd uit de raad van bestuur van de Pro League. Hij was teleur­gesteld door een gebrek aan visie en leiderschap in ons profvoetbal. Als manager van de Belgische ­kampioen geniet hij brede steun binnen het profvoetbal. Hij heeft een agenda voor de hele voetbal­piramide en is onder meer een pleitbezorger van de Beneliga. ­Mannaert houdt zijn kandidatuur voorlopig in beraad.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL