Erica Caluwaerts legt de eed af als schepen. Zij volgt in januari partijgenoot Claude Marinower (Open Vld) op. © Joris Herregods

Antwerpse oppositie kritisch over ruzie binnen coalitie: “Nul punten voor inhoud, vijf sterren voor cynische machtsspelletjes”

Antwerpen -

De discussies tussen N-VA, Vooruit en Open Vld over de wissels binnen het schepencollege deden bij de Antwerpse oppositie heel wat vragen rijzen op de gemeenteraad maandagavond. “Door corona hebben theaters het moeilijk, daarom zette deze coalitie zelf een show op”, zei Groen-fractieleider Imade Annouri.

Sacha Van Wiele

Bij de start van de gemeenteraad legde Erica Caluwaerts (Open Vld) de eed af als schepen. Zij volgt in januari partijgenoot Claude Marinower op. Ook Karim Bachar (Vooruit) legde de eed af om zichzelf op te volgen. Tom Meeuws (Vooruit) moest ook opnieuw trouw zweren om zichzelf op te volgen als voorzitter van het Bijzonder Comité of OCMW. Dit is het resultaat van het akkoord dat Open Vld sloot met coalitiepartners N-VA en Vooruit. Wekenlang was er politieke hoogspanning over de wijziging van het bestuursakkoord uit 2018. Daarin was vastgelegd dat Open Vld twee schepenen zou krijgen en ook het OCMW-voorzitterschap.

PVDA-fractieleider Peter Mertens omschreef de afgelopen weken als een politieke vaudeville. Hij was onder meer verbaasd over de uitspraak van schepen Jinnih Beels (Vooruit) dat er met het nieuwe akkoord alleen maar winnaars zijn.

Peter Mertens. © Joris Herregods

“Als een partij de beloofde tweede schepen en het OCMW niet krijgt, dan lijkt dat toch eerder op een vernedering”, merkte Mertens op. “Vooruit-fractieleider Hicham El Mzairh riep in de raadscommissie op om ‘niet de speler te haten, maar het spel’. Het is dus duidelijk dat dit alles als opzet had om Open Vld te verzwakken en te isoleren. Caluwaerts zegt dat ze met de rug tegen de muur stond, maar dat haar bevoegdheden worden versterkt en er opportuniteiten zijn. Ik wil dan wel eens weten wat die zijn.”

Sam Van Rooy (Vlaams Belang) was blij, zei hij, dat “de groen-linkse tafelspringer” Willem-Frederik Schiltz geen schepen wordt. “Alleen zie ik dat Open Vld de voetveeg van deze coalitie is”, zei de fractieleider. “N-VA eet Open Vld verder leeg, terwijl Vooruit de grote winnaar is en deze partij vandaag stevig in het zadel zit.”

Sinterklaas

Groen-fractieleider Imade Annouri ziet nog maar weinig van De Grote Verbinding, de naam van het Antwerpse bestuursakkoord.

Imade Annouri. © Joris Herregods

“Door corona hebben theaters het moeilijk, daarom zette deze coalitie zelf een show op”, zei hij. “Het ging zelfs niet om een inhoudelijk project, maar om postjes.”

Omdat het akkoord rond Sinterklaas was gesloten, maakte Annouri volgende vergelijking. “Als je braaf bent, dan beloont de Sint je door je sterker te maken. Dat is Vooruit. Maar als je stout bent, dan word je gestraft. Dat is Open Vld. Deze show krijgt nul punten voor inhoud, maar vijf sterren voor cynische machtsspelletjes.”

CD&V-fractieleidster Nahima Lanjri betreurde vooral dat door deze ruzie binnen de coalitie veel tijd verloren is gegaan.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) reageerde droog. “Een herziening van het bestuursakkoord kan altijd. Er waren pittige discussies, maar uiteindelijk kwam er een akkoord. We gaan dit nu achter ons laten en volgend jaar het nieuwe bestuursakkoord uitvoeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen