Claude Marinower nam afscheid als schepen, maar het is nog niet duidelijk of hij ook stopt als gemeenteraadslid. © Joris Herregods

Erica Caluwaerts (Open Vld) legde de eed af als nieuwe schepen. Zij vervangt vanaf 1 januari Claude Marinower. © Joris Herregods

1 / 2
thumbnail: Claude Marinower nam afscheid als schepen, maar het is nog niet duidelijk of hij ook stopt als gemeenteraadslid. 
thumbnail: Erica Caluwaerts (Open Vld) legde de eed af als nieuwe schepen. Zij vervangt vanaf 1 januari Claude Marinower.

Uittredend schepen Claude Marinower (Open Vld): “Ik voelde mij op tijd en stond een ‘tjalkse ruiter’”

Antwerpen -

Erica Caluwaerts (Open Vld), Karim Bachar (Vooruit) en Tom Meeuws (Vooruit) legden maandagavond de eed af. Caluwaerts volgt Claude Marinower (Open Vld) op als schepen en is de nieuwkomer. Bachar volgt zichzelf op als schepen en schepen Meeuws als OCMW-voorzitter. Uittredend schepen Marinower werd uitvoerig bedankt voor zijn inzet.

Sacha Van Wiele

Daarmee is heel de discussie over schepenwissels tussen Vooruit en Open Vld beslecht. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) loofde maandagavond op de gemeenteraad Marinower voor zijn loyaliteit, gedrevenheid, rechtlijnigheid en geheugen. “Vooral die rechtlijnigheid gecombineerd met uw geheugen speelde ons wel eens parten”, zegt De Wever.

Zowel vanuit de meerderheid als de oppositie kwamen dankwoorden. Ze zaten allemaal op dezelfde lijn in hun omschrijving van Marinower. Ze bedankten hem voor zijn respect en hoffelijkheid tegenover de raadsleden.

Mie Branders (PVDA) had daarbij een opmerkelijke bekentenis.

“Toen ik als pas verkozen gemeenteraadslid in uw raadscommissie Onderwijs kwam, had ik wel wat schrik van u”, zegt Branders. “U was dan ook een imposante figuur. Het bleek uiteindelijk goed mee te vallen. De discussies waren soms pittig en ja er was wel eens een uitschuiver. Wat ik echter zeer waardeerde, is dat u dan de volgende dag een mail stuurde om u te verontschuldigen over deze uitschuiver. Er zijn niet veel mensen die dit doen.”

Ook Marinower nam het woord. Hij herinnerde zich hoe een gevoel van verantwoordelijkheid hem overviel toen hij in 1989 als pas verkozen raadslid de trappen van het Stadhuis op wandelde en plaats nam op de houten zitbanken in de raadszaal. Marinower is blij dat zijn respect voor hen werd geapprecieerd. Hij had ook een boodschap voor zijn collega’s.

“Laten we steeds voor ogen houden dat elke beslissing die we vandaag nemen, ook één is voor de toekomst”, zegt Marinower. “Als politicus moet je steeds vooruit kijken. En ik ben overtuigd dat ik de stad een beetje beter en mooier achterlaat. Ik voelde mij op tijd en stond wel een ‘tjalkse ruiter’ in deze fantastische, schitterende stad.”

De ‘tjalkse ruiter’ is een verwijzing naar de schooltjalk uit de periode dat hij schepen van Onderwijs was.

Of hij nu ook als raadslid uit de gemeenteraad verdwijnt, gaf Marinower nog geen duidelijkheid.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen