©  BELGA

Thibau Nys trapt “ongeziene waardes”, maar zoekt naar verklaring voor slechte vorm: “Mentaal is het nog moeilijker dan vorig jaar”

Thibau Nys werd zondag verkozen tot Belofte van het Jaar. Diezelfde dag had hij echter moeten opgeven tijdens de Wereldbekercross van Namen. De beloftevolle crosser zoekt naar antwoorden.

Vincent Van Genechten

LEES OOK. Thibau Nys verrast met trofee voor Belofte van het Jaar: “Bevestigt dat ik toch wel wat laten zien heb”

Na een sleutelbeenbreuk en een revalidatie heeft Nys de beste benen in het veld namelijk nog altijd niet teruggevonden.

“Ik probeer mezelf nu eerst terug op de rails te krijgen in de cross, de draad terug op te pikken. Ik ben net terug van stage in Mallorca, die me echt goed heeft gedaan. Waarin ik waardes heb getrapt die ik nooit eerder heb getrapt, geen enkele renner in het team deed het beter dan mij. Ik voel me beter dan ooit, maar op een of andere manier komt het er nog niet echt uit in de cross en dat zou ik graag anders zien, want ik weet dat het erin zit. Er staat een hele drukke periode voor de boeg. Met het sleutelbeen heeft het niets meer te maken, dat is verleden tijd.”

 

 ©  BELGA

“Mentaal zwaar”

In Namen reed Nys constant tussen positie vijftien en twintig, alvorens na vijf ronden op te geven.

“Ik had er nochtans zin in”, aldus de Europese kampioen op de weg. “Alles was aanwezig om er een ​​geweldige wedstrijd van te maken, maar op de fiets liep het voor geen meter. Vanaf het begin maakte ik direct verschillende grote fouten. Afgelopen winter had ik gewoon geen goede benen, maar nu heb ik het gevoel dat ik mezelf niet echt pijn kan doen tijdens een race. Mentaal is het heel zwaar, nog moeilijker dan vorig jaar. Ik zal daar een oplossing voor moeten vinden.”

Nys wil zich de komende crossen dus echt laten zien. “Fysiek voel ik me geweldig, dus er moet iets veranderen. Ik heb veel meer in mijn mars dan wat ik tot nu toe nu heb laten zien. De concurrentie is sterk, maar niet beter dan anders. Ik zou top vijf moeten kunnen rijden. De druk? Die is er altijd al geweest. Ik denk dat het wel goed komt. Ik heb vertrouwen in de toekomst en geloof dat wat er op dit moment aan de hand is, niet serieus is. Het is waarschijnlijk een kwestie van tijd.”

Nys werd dit seizoen derde op het EK en in de Koppenbergcross. Tijdens de wereldbekermanche in Tabor eindigde hij als tiende.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio