De twee compagnons Frederik Mariën en Kevin Cautereels aan de nieuwe eiken bar binnen. 

De twee compagnons Frederik Mariën en Kevin Cautereels aan de nieuwe eiken bar binnen. ©  kristin matthyssen

Pand waar vroeger sterrenrestaurant Lido, discotheek Feeling’s en binnenspeeltuin ’t Kokoentje was heropent op 7 januari

In nieuwe brasserie Den Atelier zijn kinderen en honden de sterren

Westmalle -

Op de Antwerpsesteenweg tegenover de Sint-Pauluslaan in Westmalle komt er met Den Atelier een nieuwe gezinsvriendelijke brasserie. Het groot wit gebouw dat een roemrijke geschiedenis heeft, krijgt van Kevin Cautereels, zijn vrouw Sarah Schaerlaken en compagnon Frederik Mariën vanaf 7 januari een nieuwe invulling en look.

Kristin Matthyssen

Nog minder dan drie weken en wandelaars die in de Trappistenbossen op stap zijn geweest hebben een nieuwe horecastek om op krachten te komen. Aan de buitenkant lijkt er nog niet zo veel veranderd, maar vergis u niet. Sinds Kevin en compagnon Frederik in september de sleutel kregen, hebben ze het gebouw langs de binnenzijde helemaal gestript. De afwerking zit nu in de eindfase. Zo werken ze buiten volop aan een riante houten buitenbar waar overdekt vijftig personen verwarmd kunnen zitten. Binnen zijn er ook negentig zitplaatsen. Met het groot buitenterras anticiperen ze op de huidige coronasituatie.

Brasserie Den Atelier. Het terras wordt nog met hout bekleed. 

Brasserie Den Atelier. Het terras wordt nog met hout bekleed. ©   km

Binnen lijkt het nog een beetje op een werf, maar de naam ‘Den Atelier’ is daar niet door ingegeven. “Het is een knipoog naar de open keuken. De klanten kunnen achter het glas volgen wat er aan het fornuis gebeurt”, legt Kevin Cautereels uit, die afkomstig is van Sint-Antonius.

Ook Kevins vrouw Sarah Schaerlaken komt mee in de zaak. Zij zorgde al voor de inrichting van een grote speelkamer met een giraf. Wat meteen de toon zet, want de drie - allemaal toevallig 41 jaar oud - mikken op gezinnen met kinderen, wandelaars en fietsers. “In Nederland vonden we een gespecialiseerde firma om de 18-holes-minigolf een grondige onderhoudsbeurt te geven. We hebben al een grote nieuwe speeltuin besteld die rond maart gezet wordt”, vertelt Kevin. “Achter de minigolf komt een groot speelbos. Alles wordt volledig omheind zodat ouders met een gerust gemoed op het terras kunnen zitten. Wij hebben zelf vijf kinderen. Draai het of keer het: de kinderen beslissen waar je naartoe gaat en hoelang je blijft zitten.”

Binnen is de zaak onherkenbaar veranderd, met een mix van landelijk met veel hout en tegelijk een moderne industriële stijl met zwarte stalen accenten. Naast een gezinsbrasserie, profileert Den Atelier zich ook als zaak waar honden welkom zijn. Zo komen er speciale hondenmatten.

De kinderspeelkamer is al klaar. 

De kinderspeelkamer is al klaar. ©  kma

Frederik zal een laagdrempelige betere brasseriekeuken bereiden, met klassiekers als verse vol-au-vent, vers stoofvlees maar ook seizoensvis. Er komen speciale rijpingskasten voor het vlees.

De Lido toen het nog een hotel-restaurant-pension was na de Tweede Wereldoorlog. 

De Lido toen het nog een hotel-restaurant-pension was na de Tweede Wereldoorlog. ©  rr

Verschillende buren wipten al binnen en zijn blij dat er een nieuw horecahoofdstuk geschreven wordt in het gebouw dat een lange roemrijke geschiedenis kent. Na de Tweede Wereldoorlog nam Walter Kennes het koffiehuis van zijn vader over en vormde hij het om tot pension-restaurant Lido. In de jaren zestig toverde hij Lido om tot een kwaliteitsrestaurant mét Michelinster. Er kwamen bekende personaliteiten dineren, van ambassadeurs over politici tot industriëlen, zelfs in die mate dat Kennes een helikopterplatform liet aanleggen.

Het chique restaurant Lido in de jaren zestig van vorige eeuw. 

Het chique restaurant Lido in de jaren zestig van vorige eeuw. ©  rr

Later kwam er discotheek Feeling’s, Paulushof, brasserie met binnenspeeltuin ‘t Kokoentje, restaurant De Wereld van Woga en Bij Ons in Malle.

Kevin, Sarah en Frederik hebben er ongelooflijk veel zin in. “Personeel vinden is wel een probleem. Wie interesse heeft mag altijd iets laten weten via brasserie.denatelier@gmail.com of 0477-03.23.27. Brasserie Den Atelier zit ook op Instagram.

Frederik en Kevin. 

Frederik en Kevin. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio