Jan Goossens (links) van Mamas for Africa met de cheque van 20.500 euro die Guy Goossens bij elkaar liep voor de organisatie. 

Jan Goossens (links) van Mamas for Africa met de cheque van 20.500 euro die Guy Goossens bij elkaar liep voor de organisatie. ©  kristin matthyssen

Guy Goossens wint Ultra Africa Race en loopt mooi kerstcadeau bijeen voor Mamas for Africa

Ranst -

Guy Goossens (57) uit Ranst won zopas in Mozambique de Ultra Africa Race. Verspreid over vijf opeenvolgende dagen liep hij 220 kilometer. Guy liet zijn kilometers sponsoren en liep zo een mooi kerstgeschenk van 20.500 euro bij elkaar voor de organisatie Mamas for Africa vzw.

Kristin Matthyssen

Guy is als goede wijn. Hoe ouder, hoe beter. De ultraloper uit Ranst nam al deel aan verscheidene zware ultraloopwedstrijden wereldwijd. Hij eindigde altijd bij de beste 10%, maar een overwinning boekte hij nog niet. Tot nu. Verspreid over vijf opeenvolgende dagen liep Guy 220 kilometer, of dus een marathon per dag. Niet exact, want op de langste dag liep hij 52 kilometer en op de kortste 37 kilometer. Wat nog straffer is: de Ranstenaar won ook elke etappe. Hij finishte in 22 uur en 32 minuten met in totaal 2 uur en 58 minuten voorsprong op zijn naaste concurrent, een Duitser. En dat in een internationaal deelnemersveld met naast Duitsers ook een Mexicaan, Italianen, Oostenrijker en Amerikaan.

“Twee dagen was het 37 graden heet. Af en toe liep ik eens in de schaduw. Maar ik kan persoonlijk goed tegen de warmte”, zegt Guy Goossens. “Er waren ook twee lange, zware trajecten op het strand langs de Indische Oceaan.”

Een belangrijke drijfveer voor Guy dit jaar was Mamas for Africa, de vzw waarvan Ranstenaar Jan Goossens directeur is. Voor alle duidelijkheid: de naamgenoten zijn geen familie van elkaar.

Guy Goossens in actie in Mozambique. 

Guy Goossens in actie in Mozambique. ©  © 2021 @contare.media / @canalaventure

“20.500 euro is een schitterend bedrag voor ons”, zegt Jan Goossens (56), die zelf ook loopt. “Met Mamas for Africa zetten wij ons in voor vrouwen in Oost-Congo die slachtoffer werden van seksueel geweld. Vanuit onze twee opvanghuizen in Oost-Congo sturen wij elke week ongeveer veertien vrouwen door naar gynaecoloog Denis Mukwege, die in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede won. Het hele traject van consultatie, onderzoek, ingreep tot nazorg kost 400 dollar of zo’n 344 euro. Dankzij deze actie kunnen wij meer dan vijftig vrouwenlevens veranderen. Maar ook de levens van de families van die slachtoffers veranderen na zo’n chirurgische ingreep waarna de vrouwen opnieuw aanvaard worden door hun gemeenschap. Guy heeft dus een steen verlegd in de rivier.”

Dina Tersago

Maar er is meer. “Dankzij zijn sportieve krachttour heeft Mamas for Africa - met Dina Tersago als ambassadrice - ook extra zichtbaarheid en naamsbekendheid gekregen”, zegt Jan Goossens. “De regio Oost-Congo blijft zeer instabiel met verkrachtingen door milities, dus de zorg blijft broodnodig.”

Jan en Guy Goossens met de cheque van 20.500 euro. 

Jan en Guy Goossens met de cheque van 20.500 euro. ©  kma

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio