©  REUTERS

“Het draait niet om geld”, maar FIFA belooft 17 miljoen aan elk land als er om de twee jaar een WK komt

De Wereldvoetbalbond (FIFA) belooft elk van zijn 211 federaties 19 miljoen dollar (16,8 miljoen euro) extra verdeeld over vier jaar indien er een wereldkampioenschap om de twee jaar (in plaats van om de vier jaar) komt. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt op de top waar over de nieuwe WK-opzet wordt overlegd.

Vincent Van GenechtenBron: BELGA

Volgens een door de Wereldvoetbalbond bestelde studie levert een tweejaarlijks WK de FIFA 4,4 miljard dollar (3,9 miljard euro) extra inkomsten op over vier jaar. Ticketing, tv-rechten en sponsoring zouden 11,4 miljard in plaats van 7 miljard dollar opbrengen, ook rekening houdend met de uitbreiding van het aantal WK-deelnemers van 32 tot 48 ploegen vanaf 2026. 

Door een nieuw “solidariteitsfonds” met daarin 3,5 miljard dollar (3,1 miljard euro) te creëren tijdens de eerste vier jaar van de hervorming, zal de FIFA naar eigen zeggen elke federatie “ongeveer 16 miljoen dollar” (14,1 miljoen euro) kunnen toekennen in deze periode. Daarbovenop zou het investeringsprogramma “Fifa Forward” in die vier jaar toenemen van 6 tot 9 miljoen dollar per federatie.

De FIFA wil zoals bekend vanaf 2024 om de twee in plaats van vier jaar een WK organiseren, maar stuit op fel verzet van onder meer de UEFA, de Zuid-Amerikaanse CONMEBOL, de nationale bonden van de grote Europese landen en de grote Europese clubs. Zij zien een nog drukker speelschema niet zitten. Volgens een eerdere studie die besteld werd door de UEFA zouden de voetbalbonden van Europese landen over een cyclus van vier jaar tussen 2,5 en 3 miljard euro aan inkomsten kunnen mislopen.

 

 ©  REUTERS

Begin september antwoordde pleitbezorger Arséne Wenger nog het volgende op de vraag of meer grote toernooien er niet gewoon komen voor het geld.

“Helemaal niet. Er zullen niet meer wedstrijden zijn dan voorheen en spelers zullen minder vaak worden opgeroepen voor hun nationale teams. Het idee is echt om de kwaliteit van het voetbal en de competities te verbeteren. Er zit geen financiële bedoeling achter, vooral omdat de FIFA het geld herverdeelt. Dus spelers zullen niet meer aan de bak moeten en er zal een verplichte rustperiode ingelast worden na elke eindfase van een WK of EK, zo’n 25 dagen denk ik.”

Infantino: “Het is mogelijk”

FIFA-voorzitter Gianni Infantino blijft ervan overtuigd dat de voetbalwereld baat heeft bij een WK voetbal om de twee jaar in plaats van om de vier jaar. Het congres van maandag in Zürich, waar de meer dan 200 bij de FIFA aangesloten landen hun zegje konden doen, verandert daar niets aan.

“Het is mogelijk, het kan wel”, aldus Infantino na afloop tijdens een persconferentie. “Iedereen kan er baat bij hebben.”

De huidige speelkalender bij de mannen loopt tot 2024, bij de vrouwen tot 2023. De FIFA deed de voorbije periode een haalbaarheidsonderzoek en presenteerde de uitkomsten daarvan maandag. De Wereldvoetbalbond liet onder meer zien dat een tweejaarlijks WK de FIFA en alle landen meer geld oplevert.

 

 ©  REUTERS

De Europese voetbalbond UEFA en de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL zijn tegen de plannen. Datzelfde geldt voor de grote clubs in Europa, omdat de kalender nu al behoorlijk vol is.

Infantino vindt het belangrijk dat kleinere voetballanden meer perspectief krijgen om aan het WK mee te doen. “We kunnen niet tegen de rest van de wereld zeggen dat het voetbal geweldig is, dat ze ons geld moeten geven en zelf maar op tv moeten kijken”, aldus de voorzitter. “Mijn taak als FIFA-voorzitter is om met iedereen samen te werken en na te denken over wat goed is voor het voetbal.”

Op de vraag waarom de UEFA tegen de plannen is, antwoordde Infantino dat “ze misschien de laatste onderzoeken niet kennen”.

De UEFA presenteerde onlangs een studie waaruit naar voren kwam dat de inkomsten voor de nationale bonden zouden dalen bij een tweejaarlijks WK, anders dan de FIFA maandag dus liet zien.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio