©  BELGA

Bondsparket opent onderzoek naar racistische spreekkoren tijdens Club Brugge - Anderlecht

De wedstrijd Club Brugge - Anderlecht werd gisterenmiddag ontsierd door racistische spreekkoren, onder meer aan het adres van Anderlecht-coach Vincent Kompany. Het Bondsparket heeft ondertussen niet stilgezeten en opende al een onderzoek naar de spreekkoren.

Martijn Goethals

LEES OOK. Wat doet Pro League na racismerel? Welke straffen kunnen er volgen voor Club Brugge en fans? Een overzicht

Als het incident ook wordt doorverwezen dan schiet de Nationale Kamer in de strijd tegen discriminatie en racisme in actie. Die instantie werd aan het begin van het seizoen opgericht om “op een krachtige en adequate manier alle racisme- en discriminatiezaken in het Belgische voetbal disciplinair te behandelen”.

Racisme melden

De KBVB roept ook nog alle fans op om racisme in het voetbal zo veel mogelijk te melden: “We willen fans, spelers, bestuurders, trainers, vrijwilligers blijven oproepen om elke uiting van racisme en discriminatie in het prof- en amateurvoetbal te melden via het Come Together meldpunt in de RBFA app of de websites van de KBVB, Voetbal Vlaanderen en ACFF.”

“Racisme is verwerpelijk. Altijd en overal. Op het terrein en in de tribunes. Racistische en discriminerende spreekkoren veroorzaken onherstelbare schade. Ze hebben geen plaats in een voetbalstadion. Punt.”

“Spelers, coaches, scheidsrechters, stewards, fans en iedereen die betrokken is bij een voetbalwedstrijd verdient een veilige omgeving. Het lijkt de logica zelve. Maar een realiteit is het niet.” 

“De clubs staan voor de dwingende opdracht om werk te maken van een zero-tolerance beleid op het vlak van discriminatie, racisme en ook geweld en pyrotechnisch materiaal. In woord en in daad.”

LEES OOK. Brugse politie grijpt dan toch in na racismerel in Jan Breydel: “Zo kunnen we bijvoorbeeld ook stewards verhoren”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL