Een ‘historische’ ondertekening van de Lierse voetbalclub met de stad. © Filip Spoelders

Lyra-Lierse en Lierse Kempenzonen sluiten akkoord met de stad: “Voetballende jeugd meer speelgelegenheid in eigen stad geven”

Lier -

Met het Kerstvoetbalakkoord, zoals burgemeester Frank Boogaerts (N-VA) het noemt, kunnen Lyra-Lierse en Lierse Kempenzonen aan de slag om hun accommodatie in de stad uit te bouwen of te verbeteren. “Het doel om de voetballende jeugd meer speelgelegenheid in eigen stad te geven, wordt hiermee verwezenlijkt”, zegt de burgemeester.

Filip Spoelders

Met het princiepsakkoord zal zowel op de Hoge Velden als op het Lisp werk gemaakt worden van betere voetbalomstandigheden.

Op de Hoge Velden, ten westen van de Aarschotsesteenweg, zal de stad een stedelijk jeugdvoetbalcomplex bouwen waarvan Lyra-Lierse gebruik gaat maken. “We streven naar de aanleg van zes voetbalvelden, waarbij de stad ook de bouw van wegen, parking, kleedkamers en een gebouw voor horeca op zich zal nemen.”

De stad gaat er ook mee akkoord dat Lyra-Lierse op een deel van de site het gebruiksrecht krijgt om een eigen stadion te bouwen voor het eerste elftal. “De club zal zelf instaan voor de kosten van dit stadion en de stad blijft eigenaar van de grond.”

Dat Lyra-Lierse nu daadwerkelijk vooruitgang boekt om zijn werking vanuit Berlaar en Vremde naar Lier te verhuizen, ziet Yves De Vil, voorzitter van Lyra-Lierse, als een droom die werkelijkheid wordt. “Toen ik 4,5 jaar geleden voorzitter werd van de club, sprak ik mijn droom uit om ooit weer in Lier te voetballen. Die droom leek toen onmogelijk, maar vandaag mogen we van een historische dag spreken en een droom die uitkomt.”

Multifunctioneel stadion Lier

Het tweede deel van het akkoord zal zich aan het Lisp en het Herman Vanderpoortenstation van Lierse Kempenzonen afspelen. De ploeg uit eerste klasse B heeft momenteel geen nood aan terreinen voor zijn jeugd, die in Kessel speelt. Het wil een nieuw of vernieuwd stadion op de huidige locatie.

Frank Boogaerts legt uit hoe de stad Lierse zal steunen. “De club is bezig met het verwerven van particuliere terreinen om de vernieuwing te realiseren. Het schepencollege engageert zich om een positieve rol te spelen in de verwerving. Ook kent het een eenmalige subsidie van 500.000 euro toe voor de aanleg van een kunstgrasveld op het Lisp, zodat ook jeugdvoetbal er kan.”

Burgemeester Boogaerts kreeg nog een attentie van voorzitter Van Thillo van Lierse Kempenzonen. © Filip Spoelders

Het gebouw van de buitenschoolse kinderopvang (BKO) achter het stadion zal de stad verhuren aan Lierse om zijn masterplan uit te voeren. De BKO moet wel in het nieuwe stadion terecht kunnen.

Volgens Lierse-voorzitter Luc Van Thillo komt dit akkoord de sport in Lier alleen maar ten goede. “Wij willen profvoetbal aanbieden in Lier en dit is alleen mogelijk met de uitbouw van een multifunctioneel stadion, met het stadion van Sint-Truiden als voorbeeld. Daar ligt ook een kunstgrasveld waar dagelijks op wordt getraind. Begin volgend kalenderjaar hopen we de bouwvergunning van ons masterplan in te dienen.”

Op de Hoge Velden kunnen de werken in het najaar van 2022 aanvatten. “De wegenwerken zullen starten en alle budgetten zijn voorzien. We zijn klaar om in overleg te gaan met Lyra-Lierse voor de definitieve invulling van de site. Het is onze betrachting om tegen het einde van deze legislatuur op de Hoge Velden te voetballen”, besluit sportschepen Ivo Andries (Open Vld).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lagere reeksen