©  BELGA

Brugse politie grijpt dan toch in na racismerel in Jan Breydel: “Zo kunnen we bijvoorbeeld ook stewards verhoren”

Brugge -

De rel rond racisme in het Jan Breydelstadion tijdens de topper tussen Club Brugge en Anderlecht zondagmiddag krijgt dan toch een staartje. De Brugse politie op eigen initiatief een proces-verbaal op. “Op die manier kunnen we meer onderzoeksdaden verrichten. Bijvoorbeeld mensen verhoren. Dus er is nu toch een onderzoek gestart”, klinkt het.

Tim Lescrauwaet

Hij was gedegouteerd en wou het zelfs niet over de wedstrijd hebben. Anderlecht-trainer Vincent Kompany was zondagmiddag duidelijk aangeslagen toen hij voor de camera’s verscheen na de wedstrijd tegen Club Brugge.

De topper was op een gelijkspel geëindigd, maar dat interesseerde de ex-Rode Duivel niet. “Mijn staf, mijn spelers en ikzelf zijn de hele wedstrijd uitgescholden”, klonk het. Volgens Kompany schreeuwden Club-supporters hen allerhande racistische opmerkingen toe. “Bruine aap en wat dan ook. Dat zijn dingen… Ik heb het er moeilijk mee”, zei hij geëmotioneerd.

Geen klacht

De racismerel overschaduwde nadien dan ook de wedstrijd. De uitspraken werden door verschillende instanties - onder andere Club Brugge en de Brugse burgemeester - veroordeeld. En automatisch werd ook naar de Brugse politie gekeken. Zouden zijn een proces-verbaal opstellen? Gisteren gaf de politie nog mee dat de Voetbalcel zich over de zaak zou buigen. En maandagmorgen werd nog gesteld dat er geen proces-verbaal zou opgesteld worden. De reden: niemand heeft wat gehoord.

“Als er een klacht ingediend wordt, dan stellen wij een proces-verbaal op”, zegt Lien Depoorter, woordvoerder van de Brugse politie. “Maar dat is dus niet gebeurd. In het andere geval kunnen wij altijd zelf “ambtshalve” een klacht opstellen. Maar dan moeten we dat zelf vaststellen. En niemand heeft dus wat gehoord, noch de politie, noch de stewards. Dat bleek uit navraag bij hen.”

LEES OOK. Ex-ref Serge Gumienny: “Ik kan moeilijk geloven dat vierde ref en lijnrechter de racistische spreekkoren niet hebben gehoord”

Maar enkele uren later kwam er dan toch een ander verhaal. Want de politie besliste dus toch om “ambtshalve” een proces-verbaal op te stellen. “Dat geeft ons iets meer onderzoeksmogelijkheden”, zegt de woordvoerder. “We zullen dus contact opnemen met het parket. En dan zullen we kijken of we mensen kunnen verhoren. Misschien zijn er toch stewards die wat gehoord hebben. Op die manier is er dus wel sprake van een onderzoek.”

Philippe Clement, coach van Club Brugge, had niets gehoord. “Maar als zo’n dingen geroepen zijn, dan is dat iets waar wij helemaal niet achterstaan.” Ongeveer hetzelfde klonk het uit de mond van de Brugse burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Hij zat in het stadion, net boven de dug-out van Kompany en zijn staf. “Ik heb op geen enkel moment gehoord dat racistische uitspraken werden geroepen aan zijn adres. Het zullen dus enkelingen zijn die dergelijke uitspraken hebben gedaan en zeker geen grote groep supporters. Toch wil ik die uitspraken onmiddellijk en duidelijk veroordelen. In Brugge - en dus ook niet in het Jan Breydelstadion - kan geen enkele vorm van racisme getolereerd worden.”

LEES OOK. Ex-voetballer en voorvechter in strijd tegen racisme Paul Beloy: “Pro League is een witte bende, ze weten niet waarover het gaat”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio