©  Boumediene Belbachir

Genk-voorzitter Peter Croonen neemt ontslag als voorzitter Pro League

Peter Croonen is niet langer voorzitter van de Pro League. De 52-jarige voorzitter van KRC Genk diende maandagochtend zijn ontslagbrief in. De reden: een geschil met de Pro League over de vele internationals die Genk in januari zal moeten missen. Om meer duiding te geven stuurde Croonen een open brief de wereld in.

Jonas Withouck

“Naar aanleiding van het beroep dat KRC Genk heeft ingediend tegen de beslissing van de Raad van Bestuur van 10.11.21 en n.a.v. de beslissing van het BAS van afgelopen vrijdag, heeft Peter Croonen zijn ontslagbrief verzonden ten aanzien van de Algemene Vergadering die deze namiddag bijeenkomt”, klinkt het in een persbericht van de Pro League.

Croonen stuurde zelf een open brief de wereld in. “KRC Genk mist mogelijk tot 9 titularissen die aantreden in deze exceptionele (omwille van COVID verplaatste) interlandweek voor Aziatische, Noord- en Zuid Amerikaanse teams”, steekt Croonen van wal.

“KRC Genk heeft een concreet voorstel van oplossing voorgelegd aan de kalendermanager en aan de Raad van Bestuur van de Pro League. Dit werd geweigerd”, geeft Croonen meer duiding bij het geschil. “Het BAS is van oordeel dat deze weigering niet proportioneel is met de mededingingsrechtelijke zorgvuldigheidsplicht en heeft de Pro League verplicht een nieuwe evenwichtige kalenderbeslissing te treffen uiterlijk tegen 31 december 2021. De kalendermanager zal zijn nieuwe voorstel aan de Algemene Vergadering van de Pro League voorleggen.”

 

 ©  Boumediene Belbachir

En dan legt Croonen uit waarom hij precies opstapt als voorzitter van de Pro League. “Dit is voor mij als voorzitter KRC Genk én de Pro League de spreidstand teveel. Dergelijke verplichte combinatie is statutair ingebed voor alle bestuurders en dus systemisch binnen de Pro League. De strategische hervorming in 2022 moet dit oplossen. Ik pleit voor een onafhankelijk voorzitter, naast onafhankelijke bestuurders. En daar stopt de nood aan verandering niet.”

Turbulente tijden

“Ja, er zijn in die periode concrete en belangrijke wijzigingen doorgevoerd: creatie van het reglement van tussenpersonen, start van het clearing departement, inschrijving in de antiwitwaswetgeving, creatie van het auditoraat-generaal van Licenties en hervorming van de licentieprocedure, hervorming van de arbitrage, introductie van de VAR, invoering van een barragist tussen 1A en 1B, integratie van de U23 in 1B en de nationale amateurreeksen.”

“Nee, de storm is niet over. De coronacrisis, Propere Handen, onze tanende internationale concurrentiepositie … : het werk is niet af, zoals gisteren pijnlijk geïllustreerd werd op het vlak van de strijd tegen racisme. Ik ben er echt van overtuigd dat het Belgisch profvoetbal bereid is ‘to bite the bullet’ van noodzakelijke strategische hervormingen in de komende maanden. Ik wens ons allen, clubleiders, de moed en de visie om in 2022 het jaar van de ommekeer te realiseren.”

“Ik zet een stap opzij, zodat ik mijn hart helemaal kan volgen. Dank aan allen waarmee ik de afgelopen jaren heb mogen samenwerken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

MEER OVER KRC Genk

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL