Tommorrowland

Buurtbewoners willen absolute zekerheid dat drie weekends Tomorrowland eenmalig is

Bij de buurtbewoners van provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom heersen gemengde gevoelens over drie weekends Tomorrowland in 2022. “Het belangrijkste is nu dat we officieel, via een juridische verankering, de waarborg krijgen dat het eenmalig is”, zegt Jan Dierckx, voorzitter van de wijkraad Bosstraat-Hoek-De Schomme.

Vrijdag raakte bekend dat de provincie Antwerpen groen licht geeft voor de organisatie van drie weekends Tomorrowland in juli 2022, eenmalig en met een aantal flankerende voorwaarden die vooral betrekking hebben op de impact voor de buurt. Het betreft een aantal afspraken omtrent de mobiliteit en toegankelijkheid, openingstijden, het vuurwerk en maatregelen als het schrappen van alle eigen helikoptervluchten.

LEES OOK. Drie weekends Tomorrowland volgend jaar: provincie Antwerpen geeft groen licht

Toen vorig jaar de organisatie bekend maakte drie weekends te overwegen, werd dat bij de buurt sceptisch onthaald. De wijkraad hield toen een rondvraag in de drie wijken in de onmiddellijke omgeving van De Schorre. “Meer dan 800 buurtbewoners gaven toen aan dat ze dat absoluut niet zagen zitten. Draai het of keer het, het zorgt voor overlast”, zegt Jan Dierckx.

Etienne, Sandra, Jan, Nora en Leen bij de petitie vorig jaar. 

Etienne, Sandra, Jan, Nora en Leen bij de petitie vorig jaar. ©  JB

“De flankerende maatregelen zijn alleszins zaken die een beetje kunnen helpen. Met de wijkraad gaan we die nu nog een keer grondig doornemen en bekijken of er nog bijkomende verzuchtingen zijn. Normaal hebben we komende woensdag een digitale bijeenkomst daarover. Daarna zullen we verder in dialoog gaan met de organisatie en gemeente om de nodige garanties te krijgen.”

Open dialoog

“Ik denk dat het op dit punt waar we nu zijn weinig zin heeft om juridisch te gaan bekvechten, maar het is beter om in open dialoog trachten het beste ervan te maken voor deze uitzondering. Het belangrijkste is nu dat we daarvoor de nodige garanties krijgen. Want er is een precedent. Enkele jaren geleden zouden de twee weekends ook eenmalig zijn. Dat draaide anders uit. Daarom is onze uitdrukkelijke voorwaarde dat het charter, waarin die eenmaligheid en de flankerende maatregelen zijn vastgelegd, juridisch verankerd wordt”, stelt Dierckx.

“De komende maanden gaan we dus nog wel wat gesprekken voeren met de organisatie en gemeente om alles te finetunen. Het moet gezegd dat Tomorrowland open staat voor onze verzuchtingen.”