De Merodelei ligt op de oost-westas tussen station en Otterstraat. Turnhout wil de hele as opwaarderen en krijgt daarvoor steun van de Vlaamse overheid. 

De Merodelei ligt op de oost-westas tussen station en Otterstraat. Turnhout wil de hele as opwaarderen en krijgt daarvoor steun van de Vlaamse overheid. ©  BERT DE DEKEN

Vlaanderen steekt handje toe om stadshart te verbeteren

Turnhout -

De Vlaamse overheid geeft Turnhout 2,9 miljoen subsidie voor de opwaardering van het Turnhoutse stadshart. De steun kadert in het programma Veerkrachtige Steden na Corona. Het geld wordt gebruikt voor diverse projecten op de as Otterstraat-Gasthuisstraat-de Merodelei.

Guy Van Nieuwenhuysen

Het Turnhoutse stadsbestuur wil inzetten op diverse sporen. Enerzijds moet de uitstraling van het openbaar domein worden verbeterd, maar ook de verblijfskwaliteit moet beter. Bovendien wil Turnhout werk maken van plaatsen waar ontmoeting centraal staat in de Otterstraat en de Merodelei. Dit zijn twee buurten waar veel nieuwe, vaak minder gegoede inwoners belanden.

In de Otterstraat komt een nieuw, multifunctioneel ontmoetingshuis, De Globetrotter. Het pand op nummer 114 wordt daarvoor omgebouwd. Het buurthuis moet werken aan ontmoeting en verbinding in de straat en in de wijk.

Ook de werking van ’t Geburt in het Merodecenter wordt verder uitgebouwd. Hier wonen veel mensen met een zwakker profiel en een klein netwerk in flats met weinig buitenruimte. Daarom ligt de focus hier op de heraanleg van het openbaar domein, waarin groen ruimtes en ontmoetingsplaatsen worden gecreëerd tussen de woonblokken.

Beeldkwaliteit

Het onderzoek Kijk in de Wijk maakte duidelijk dat er in de omgeving van de Otterstraat veel armoede en slechte huisvesting is. Turnhout voorziet in een investeringsbudget voor ondernemers die aan de beeldkwaliteit van handelspanden willen werken. Ondernemers die eigenaar zijn van een pand en onder de coronacrisis hebben geleden, krijgen professionele ondersteuning bij een groeitraject.

Zowel in Globetrotter als in ’t Geburt en wellicht later ook op andere plaatsen komen aanspreekpunten voor nieuwe inwoners die op zoek zijn naar werk, zodat ze snel kunnen worden doorverwezen naar de juiste plaats.

De jury van Veerkrachtige Steden na Corona was gecharmeerd door de combinatie van herinrichting van openbaar domein, het creëren van ontmoetingsplaatsen en de investeringen in sociale programma’s om de uitdagingen op de oost-westas in het stadshart aan te pakken.

MEER OVER Wonen in de Kempen

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio