Vier zwemsters verbeteren voor het goede doel wereldrecord 4x100 vrije slag

Berchem -

Vier zwemsters, onder wie tweevoudig olympiër Kimberly Buys, hebben voor het goede doel het wereldrecord voor de 4x100 vrije slag bij de categorie 30 tot 39-jarigen verbeterd. De te kloppen tijd is nu 3.56.12. Het ingezamelde geld, al meer dan 6500 euro, gaat naar de UZA foundation, die onderzoek wil uitvoeren naar agressieve vormen van hersenkanker bij kinderen.

Sonia De Bock

Kim (37) en Lynn Caluwaerts (34), Wendy Van der Zanden (33) en Kimberly Buys (32) zijn geen onbekenden in de zwemsport. Ze zijn allemaal actief bij de Antwerpse zwemclub BRABO. De vier zwemsters verbraken in het zwembad van Berchem het vorige wereldrecord dat met 3.58.02 op naam stond van de Britten. Het nieuwe record voor de categorie 30 tot 39-jarigen is nu 3.56.12.

Kim Caluwaerts kwam met het idee naar voren. Zij werkt mee aan de klinische studie in verband met kankeronderzoek en wilde op een leuke, sportieve manier geld inzamelen. Antwerpenaar en tweevoudig olympiër Kimberly Buys is ook verbonden aan het UZA, waar ze als biochemicus met stalen voor klinisch onderzoek werkt.

Blije gezichten bij Kimberly (achteraan), Wendy (rechts) en Lynn (links). 

Blije gezichten bij Kimberly (achteraan), Wendy (rechts) en Lynn (links). ©  Patrick De Roo

Buys nam in november officieel afscheid van haar topsportcarrière, maar doet er toch nog een schepje bovenop voor het goede doel. “Ik moest niet lang nadenken toen ze me vroegen om mee te doen”, vertelt ze. “Ik train nu geen twee keer per dag meer, maar heb wel geprobeerd om mijn conditie van op het Belgisch Kampioenschap in november te behouden. Die wedstrijd was een leuke manier om samen met vrienden en familie een hoofdstuk af te sluiten, maar het is zeker de moeite waard om voor deze aflossing eventjes verder te trainen. Zwemmen blijft nu eenmaal een sport die ik altijd graag zal doen.”

Kankeronderzoek steunen

Volgens UZA-kinderoncoloog Toon Van Genechten is er is het afgelopen decennia op het vlak van onderzoek naar agressieve hersentumoren niet zo veel vooruitgang geboekt. “De genezingskans blijft zeer laag, waardoor wij als wetenschappers op zoek moeten gaan naar alternatieven om die tumoren onder controle te krijgen. De klinische studie die we willen uitvoeren, combineert chemo met nieuwe technieken, zodat het immuunsysteem van kinderen beter geactiveerd kan worden en genezing mogelijk is.”

Coaches en zwemmers moedigen de zwemsters aan. 

Coaches en zwemmers moedigen de zwemsters aan. ©   Patrick De Roo

Doneren aan de UZA foundation kan tot 24 december, via deze link: UZA Foundation: een wereldrecordpoging

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio