Foto’s helpen bij de creatie van Moe Lies. 

Foto’s helpen bij de creatie van Moe Lies. © Lokaal Bestuur Hove

Nieuwe reuzin Moe Lies krijgt vorm om klaar te zijn voor haar geboortefeest volgende zomer

Hove -

Het nieuwe jaar wordt zeker speciaal voor Hove. In 2022 viert de gemeente zijn 750ste verjaardag en dit gaat zoals aangegeven gepaard met de geboorte van een nieuwe reuzin: Moe Lies.

Filip Spoelders

Reus Peer De Garde loopt al een tijdje alleen rond in Hove. Maar tegen volgende zomer moet hij het gezelschap krijgen van Moe Lies of Elisabeth Verbeeck. Zij was in 1978 de eerste honderdjarige in de gemeente.

Het kapsel is eveneens in opmaak.

Het kapsel is eveneens in opmaak. © Lokaal Bestuur Hove

Ann Goyvaerts werkt op de dienst vrije tijd van Hove maar ze is vooral de kleindochter van Moe Lies. Ze leidt de creatie van de reuzin mee in goede banen. “Op 10 juli zal Moe Lies geboren worden. Tijdens de Zomerend Feesten in augustus zal er ook nog eens een reuzenstoet door Hove trekken waarbij de we de steun krijgen van de Streekvereniging Zuidrand. Die dag volgt het doopfeest”, vertelt Ann.

De eerste beelden van Moe Lies zijn ondertussen vrijgegeven. “We werken momenteel met drie groepen onder de coördinatie van Lisbeth Beert, directeur van de kunstacademie. De medewerkers van de gemeentelijke technische dienst maken de metalen constructie. In de kunstacademie wordt werk gemaakt van het hoofd en de handen terwijl de Damesvereniging zich ontfermt over de kledij.”

Publiek figuur

Voor Ann is het een apart gevoel dat haar grootmoeder op een bepaalde manier terug te leven komt. “Het is speciaal dat ze zo tot stand komt. Dit verhaal brengt onze familie en vooral de kleinkinderen nog dichter bij elkaar. We zijn samen op zoek gegaan naar foto’s in boeken en dit bracht veel herinneringen naar boven. Voor mij was ze trouwens altijd moemoe in plaats van Moe Lies. Het is pas vanaf haar eeuwfeest dat ze Moe Lies en een publiek figuur werd.” Elisabeth werd uiteindelijk 103 jaar.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio