© Dirk Vertommen

Beiaardier Dina dompelt Mechelen onder in kerstsfeer: “Hier droomde ik als kind al van”

Mechelen, Puurs-Sint-Amands, Zemst -

Als klein meisje zong Dina Verheyden (39) uit Hofstade (Zemst) bij het Onze-Lieve-Vrouwkoor. Toen was ze al gefascineerd door de muziek die de klokken in de toren van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk over Mechelen uitstrooiden. Ondertussen is ze er drie jaar de vaste beiaardier en op 25 december speelt ze een kerstconcert. “Op dit moment speelt er elk uur een melodie die past in de kerstsfeer. We zijn benieuwd naar de reacties”, zegt ze.

Sven Van Haezendonck

Dina Verheyden aan het beiaardklavier in de Mechelse Onze-Lieve-Vrouwetoren. “Als 7-jarige was ik al gefascineerd door de muziek van de klokken van de beiaard”, zegt ze. ©  Dirk Vertommen

“Het is bij ons thuis al beiaard wat de klok slaat. Het klavier staat centraal in huis. Mijn man Richard de Waardt is beiaardier van Rotterdam, Tholen en Sint-Maartensdijk. Zelf ben ik heel blij met mijn plekje in Mechelen en sinds afgelopen zomer ben ik ook beiaardier van Puurs-Sint-Amands”, vertelt Dina Verheyden.

Ze was zeven toen ze aansloot bij het Onze-Lieve-Vrouwkoor. “Het kinderkoor was mijn eerste muzikale ervaring. We kregen les in een lokaal onderaan de toren. Ik weet nog goed dat ik gefascineerd was door de muziek die de klokken van de beiaard over de stad uitstrooiden. Toen al droomde ik ervan om beiaardier te worden. Ondertussen staan we toch al een trapje hoger (lacht).”

Dina komt net van de Sint-Pieterskerk in Puurs als ze ons mee naar boven troont in de Mechelse Onze-Lieve-Vrouwetoren. “De trap naar boven is niet zo spectaculair als die van de Sint-Romboutstoren, want de kerk heeft zwaar geleden onder een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar sommige mensen vinden wel dat de klokken van deze beiaard het mooist klinken”, vertelt Dina.

Dina bespeelt de beiaard iedere zondag. © Dirk Vertommen

Op de weg om haar droom te verwezenlijken, bespeelde de muzikante verschillende instrumenten. Klarinet onder andere, orgel ook. “Mijn broer Wouter ging me voor, ik trad in zijn voetsporen. We gingen samen naar de beiaardschool. Hij is tegenwoordig organist van de Hanswijkbasiliek.”

Haar lessen aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn combineerde Dina met een masteropleiding muziek aan het vermaarde Lemmensinstituut in Leuven. “Mooie herinneringen heb ik aan een buitenlandse stage. Ik was 23 toen ik afstudeerde. Dankzij een studiebeurs via de beiaardschool kon ik naar Nieuw-Zeeland reizen, waar ik iedere dag de beiaard van Wellington mocht bespelen.”

“Heel blij dat ik hier kon beginnen”

Zelf geeft Dina intussen tien jaar les aan de internationaal gerenommeerde beiaardschool. Maar op een eigen toren als beiaardier was het wachten tot september 2018. In de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk kwam de plek van Tom Van Peer vrij. “Ik heb er eventjes op moeten wachten, maar ik ben heel blij dat ik hier kon beginnen. Ik heb al vanaf mijn kinderjaren een band met deze parochie. Als ik twee minuten en vijftig seconden fiets, sta ik aan de toren. Als de wind goed staat, hoor ik de zwaarste klokken tot thuis.”

In de beiaardkamer bovenin de toren voelt de muzikante zich dolgelukkig. “Met zo’n plek verbonden geraken, is een heel fijn gevoel. Ik hoor nu een beetje bij dat instrument”, zegt Dina. De beiaard van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle dateert uit 1968 en werd destijds vervaardigd door de voormalige Nederlandse klokkengieterij Petit & Fritsen.

“Vanuit een van de raampjes in de toren heb je een prachtig zicht op Mechelen en de Sint-Romboutstoren”, zegt Dina. ©  Dirk Vertommen

“Staf Nees, de toenmalige directeur van de beiaardschool, nam daarvoor in 1965 het initiatief. Net zoals de beiaarden in de Sint-Romboutstoren telt het instrument 49 klokken”, vertelt Dina. In de toekomst krijgt deze beiaard mogelijk nog een prominentere rol. “Momenteel ben ik kerkbeiaardier, maar de kerk wil de beiaard graag in erfpacht geven aan de stad. Zo’n extra beiaard zou bij buitenlandse studenten van de beiaardschool de aantrekkingskracht van Mechelen nog vergroten.”

“Gemeenschap bloeit”

Wie Dina aan het werk wil horen, moet zeker op zondagmiddag eens aan de kerk passeren. “Vroeger waren de bespelingen hier altijd op zaterdag. Omdat de gemeenschap hier bloeit, geef ik op zondag altijd een concert van een halfuur.”

Dat doet de beiaardier dus ook op kerstdag om 11u. “Op zulke feestdagen vind ik het logisch om na de viering voor een concert te zorgen”, zegt Dina. En daar blijft het niet bij. “Er was een groot defect aan de automaat. Dat is gelukkig opgelost. Sinds begin deze maand is er een nieuwe computer waardoor ik van thuis uit mijn liedjes kan programmeren. Op dit moment speelt er elk uur een melodie die past in de kerstsfeer. We zijn benieuwd naar de reacties.”

“Met zo’n plek verbonden geraken, is een heel fijn gevoel. Ik hoor nu een beetje bij dat instrument”, zegt Dina. © Dirk Vertommen

De beiaard van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle telt 49 klokken. © Dirk Vertommen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio