Volgens schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud zaten de leden van de stedelijke cultuurraad er alleen voor zichzelf. 

Volgens schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud zaten de leden van de stedelijke cultuurraad er alleen voor zichzelf. © Joris Herregods

Bedenkingen over verdwijnen van stedelijke cultuurraad: “Dit voldoet niet aan de wetgeving”

Antwerpen -

Het verdwijnen van de stedelijke cultuurraad zorgt voor ongerustheid bij CD&V-gemeenteraadslid en voormalig schepen van Cultuur Caroline Bastiaens. “Antwerpen gaat hiermee niet meer voldoen aan de wetgeving en het decreet Lokaal Cultuurbeleid”, waarschuwt Bastiaens Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Sacha Van Wiele

Schepen Ait Daoud stopt de huidige organisatie van de stedelijke cultuurraad. Zij wil gaan naar een meer efficiënte en professionele organisatie van de participatie van de cultuursector. Dat zegt ze op haar raadscommissie donderdagavond

“Ik ervaar dat de leden van de stedelijke cultuurraad er vooral voor zichzelf zaten”, zegt Ait Daoud. “We kregen als stadsbestuur niet te horen wat de sector of de cultuurliefhebbers vonden. Deze adviesraad werkt dus niet. We vervangen dit door in gesprek te gaan met het Antwerps Kunstenoverleg (AKO) voor de professionele sector en met Fameus voor de amateurkunstenaars. Voor de cultuurbeleving in de districten zit ik samen met de districtsschepenen van Cultuur.”

Cultuurgebruiker

Gemeenteraadslid Bastiaens beseft dat er iets moest gebeuren met de cultuurraad. Alleen is ze niet te vinden voor wat nu voorligt.

Caroline Bastiaens.

Caroline Bastiaens. © Jan Van der Perre

“Uw plan voldoet niet aan de wetgeving en het decreet Lokaal Cultuurbeleid”, zegt Bastiaens. “Als u het niet intrekt, dan vrees ik dat er klachten gaan volgen. In gesprek gaan met AKO en Fameus is goed, maar dat is nog iets anders dan een orgaan dat het beleid adviseert. Bovendien laat u de cultuurgebruiker op deze manier links liggen. Als u als schepen sterk in uw schoenen staat, dan mag u geen schrik hebben voor adviezen van een cultuurraad.”

Ook vanuit PVDA en Vlaams Belang komen bedenkingen bij deze reorganisatie en over de wettelijkheid. Schepen Ait Daoud benadrukt dat dit alles is onderzocht door de stedelijke juridische dienst.

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio