Sylvain Zajfman houdt links een affiche omhoog tijdens de stille betoging een maand geleden. Zondag volgt een nieuwe protestactie. 

Sylvain Zajfman houdt links een affiche omhoog tijdens de stille betoging een maand geleden. Zondag volgt een nieuwe protestactie. © Walter Saenen

Joodse gemeenschap organiseert zondag opnieuw protest tegen goudraffinaderij Value Trading

Antwerpen -

Een maand geleden kwamen tientallen leden van de joods-orthodoxe gemeenschap op straat tegen de verlenging van de omgevingsvergunning voor goudraffinaderij Value Trading. Zondag volgt opnieuw een protestactie. “Veel groter ditmaal”, zegt initiatiefnemer en buurtbewoner Sylvain Zajfman.

Elien Van Wynsberghe

Value Trading ligt in de Jacob Jacobsstraat, in het midden van de joodse wijk. Bewoners stellen dat de raffinaderij verantwoordelijk is voor een hoog aantal ziekte- en sterfgevallen. De raffinaderij zelf zegt dan weer dat die bewering niet wetenschappelijk onderbouwd is.

“Ik heb zopas 2233 bezwaarschriften van ongeruste bewoners afgeleverd bij de provincie”, zegt Zajfman. “Morgen komen daar nog eens 500 bezwaarschriften bij.” In september adviseerde het Antwerpse college nog om de raffinaderij een vergunning van maximaal drie jaar te verstrekken met het oog op een herlocatie. Het dossier ligt nu bij de provincie, die ten laatste op 16 januari een beslissing moet nemen.

Maar die beslissing wordt dus niet afgewacht. Zondagnamiddag om 14u zal opnieuw een protestactie plaatsvinden in de Jacob Jacobsstraat en in de Simonsstraat. “En dit keer zijn er veel meer mensen bij betrokken. We hebben de toestemming van de stad gekregen en we verwachten een grote opkomst”, aldus Zajfman. Waarom ze na een maand opnieuw op straat komen? “Er is alweer een vrouw ziek geworden. Dit kan zo niet langer. We vragen om Value Trading te sluiten.”

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio